Полша ще наложи вето на принудителното депортиране на мигранти. Това заяви министър-председателят Матеуш Моравецки при заминаването си за срещата на върха на ЕС в Брюксел, съобщава полската агенция ПАП.

Европейската комисия предложи схема за преместване на мигранти, съгласно която страните членки на ЕС ще трябва да приемат първоначална квота от 30 000 мигранти от държави, понасящи тежестта на миграцията от Близкия изток и Африка, като Гърция и Италия. В случай че откажат да го направят, ще трябва да заплащат по около 22 000 евро за неприет мигрант.

Моравецки обеща, че "правителството на партия "Право и справедливост" (ПиС) няма да одобри ситуация, в която Полша ще бъде принудена да приема нелегални мигранти и нейните права и суверенитет ще бъдат нарушени".

"Говорейки от името на милиони полски граждани, чиито интереси се представляват от правителството на ПиС, ще наложим вето на принудителното преместване на мигранти", посочи той.

Шолц подкрепи новото споразумение на ЕС за мигрантите

Шолц подкрепи новото споразумение на ЕС за мигрантите

Според германския канцлер съществуващата сделка е "напълно нефункционална"

"Европа с безопасни граници е и Европа без принудителни депортации", подчерта Моравецки. По негови думи ЕС се опитва да въведе принудително преместване на мигранти "през ​​задната врата, против договореностите и под заплаха от финансови санкции".

Полският премиер заяви, че правителството на ПиС със сигурност няма да одобри подобни "експерименти", нито принудително преместване на нелегални мигранти.

Според него споразумението за миграцията, предложено от ЕС, всъщност не е споразумение, а искане страните членки на ЕС да се предадат. Моравецки предупреди за риска от увеличаване на престъпността, причинена от безконтролната миграция.

"Отварянето на границите, липсата на ефективна защита, излагането на европейците на опасност е стратегическа грешка - грешка, която застрашава оцеляването на Европейския съюз", изтъкна той. "Европа е цивилизация, която отхвърля войната, отхвърля тероризма, убийствата, изнасилванията и всяко насилие", продължи Моравецки.

Орбан сравни сделката на ЕС за мигрантите с депортациите при Холокоста

Орбан сравни сделката на ЕС за мигрантите с депортациите при Холокоста

Унгарският лидер отново си навлече критики

"Ако някой не го приема, няма място за такъв човек в Европа", отсече той.

Посочвайки колониалното минало на някои големи западни страни, полският премиер заяви, че Варшава няма нищо общо с техните неправомерни действия и не е редно да носи отговорност за последствията от тях.

"Полша няма да плаща заради вината на други европейски държави за колониализма в миналото", категоричен бе той и добави, че "не полското правителство е допринесло за дестабилизацията в Близкия изток и Африка".

Той припомни, че "Полша е приела над 3 милиона бежанци от Украйна" и заяви, че с това си действие "поляците са показали, че са прекрасна, отворена нация".

Историческо споразумение за мигрантите в ЕС

Историческо споразумение за мигрантите в ЕС

Всяка страна ще отговаря за определен брой хора, но не е задължително да ги приема.