Министрите на вътрешните работи на Европейския съюз се споразумяха в четвъртък как да споделят отговорността за грижата за мигрантите и бежанците, след 12 часа преговори, в които убедиха Италия и Гърция да подпишат споразумение, което не бе възможно почти десетилетие, предава Ройтерс.

Съгласно сделката, която в крайна сметка беше постигната и трябва да бъде финализирана преди изборите за Европейски парламент през 2024 г., всяка страна ще отговаря за определен брой хора, но не е задължително да ги приема.

Държавите, които не желаят да приемат нелегални мигранти и бежанци, пристигащи в ЕС, ще могат да помогнат на тези страни, които ги приемат - около 20 000 евро на мигрант и ще осигуряват оборудване или персонал.

Споразумението ще въведе нова ускорена гранична процедура за онези, за които се смята, че е малко вероятно да получат убежище, за да им попречи да се задържат в блока с години.

Министрите на вътрешните работи от 27-членния блок постигнаха съгласие, надявайки се да сложат край на години на разделение, датиращо от 2015 г., когато повече от един милион души - предимно бягащи от войната в Сирия, достигнаха ЕС през Средиземно море.

Министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фейзер приветства споразумението като "историческо". Еврокомисарят по миграцията Илва Йохансон каза, че това представлява "печеливша" ситуация за всички държави-членки на ЕС.

"Това е страхотно, страхотно постижение, което показва, че е възможно да работим заедно по миграцията. Ние сме много по-силни, когато работим заедно", каза Йохансон.

Приемането на имигранти се превърна във все по-дискуисионен въпрос в блока от 2015 г.

Неспособни да се споразумеят как да споделят отговорността, страните от ЕС се съсредоточиха най-вече върху намаляването на броя на пристигащите, като данните на ООН показват, че по-малко от 160 000 души са прекосили морето миналата година.

Държавите в южния край на ЕС, включително Италия и Гърция, отдавна изискват повече помощ, за да се справят с броя на хората, пристигащи на техните брегове. По-богатите страни, включително Германия и Швеция, не виждат колко от тях се насочват към тяхна земя.

Страните от Източния ЕС като Полша и Унгария отказаха да приемат когото и да било от предимно мюсюлманския Близък изток и Северна Африка, докато десните и популистките партии в целия блок подхраниха дебата с антиимиграционна реторика.

Докато министрите разговаряха, италианският премиер Джорджия Мелони, нейният колега от Нидерландия Марк Рюте и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обявиха посещение в Тунис, за да обсъдят икономическите и енергийните връзки със страната, врата за африканските мигранти към Европа.

По-рано в четвъртък Италия и Гърция поискаха промени в последната минута на предложеното споразумение, настоявайки за намаляване на броя на хората, които всяка държава ще приеме, и по-меки правила за изпращане на хора обратно в страни извън ЕС.

С нов закон Италия ще бори нелегалната миграция

С нов закон Италия ще бори нелегалната миграция

Затягат се наказанията за трафикантите