Италия затяга контрола над мигрантите, съобщава "Ройтерс".

Правителството одобри законопроект в горната камара на парламента, целящ да намали броя на мигрантите, които могат да поискат някаква форма на убежище, и да ограничи усилията за интеграция.

Законопроектът, който все още се нуждае от одобрението на долната камара, за да придобие силата на закон, беше изготвен след корабокрушението край Южна Италия през февруари, при което загинаха повече от 90 мигранти.

Премиерът Джорджа Мелони заяви, че законодателството, което предвижда по-дълги присъди за трафикантите, има за цел да разубеди хората да се доверяват на каналджиите и да се опитват да достигнат нелегално Италия.

Критиците на законопроекта смятат, че той е репресивен и няма да постигне нищо за спирането на потока от мигранти, търсещи по-добър живот в Европа, а вместо това ще принуди повечето от тях да живеят в нелегалност.

Италия обяви извънредно положение заради мигрантите

Италия обяви извънредно положение заради мигрантите

Извънредното положение ще продължи 6 месеца и ще струва на правителството 5 милиона евро

Сред най-оспорваните мерки е решението за премахване на разрешенията за пребиваване със "специална закрила", които властите могат да предоставят на мигранти, които не отговарят на изискванията за убежище, но са изправени пред хуманитарни рискове в родината си или имат семейни връзки в Италия.

Правителството твърди, че с тази система се злоупотребява и посочи, че през 2022 г. властите са издали 10 506 разрешения за специална закрила в сравнение с 7 494 разрешителни, предлагащи статут на бежанец, и 7 039, които предоставят отделна форма на международна закрила.

Законопроектът прекратява и финансираните от държавата курсове по италиански език и премахва услугите за правни консултации за мигранти, настанени в официални приемни центрове.

Италия затяга наказанията за трафик на мигранти

Италия затяга наказанията за трафик на мигранти

Предвижда се и мерки за улесняване на достъпа на бежанците до хуманитарни коридори към Европа

В последно време в Италия се наблюдава скок на пристигащите с лодки мигранти - 34 715 души са достигнали страната в периода от 1 януари до 19 април срещу 8 669 през същия период на миналата година. Това тревожи Мелони, която встъпи в длъжност като премиер през 2022 г. с обещанието да намали мигрантския поток.

По-рано тази седмица министърът на земеделието Франческо Лолобриджида предупреди, че италианците са изложени на риск от "етническа подмяна". С тези думи той си навлече критики от лявоцентристките партии, които го упрекнаха в насърчаване на превъзходството на бялата раса - обвинение, което той отхвърли.

Сенатори от опозицията призоваха правителството да направи повече, за да помогне на мигрантите да бъдат интегрирани на работното си място, и подчертаха, че Италия се нуждае от стотици хиляди нови работници, тъй като населението намалява.

Италианската брегова охрана спаси 1200 мигранти край Сицилия

Италианската брегова охрана спаси 1200 мигранти край Сицилия

Броят на пристигащите мигранти в Италия нарасна рязко в сравнение с миналата година