Германският канцлер Олаф Шолц защити споразумението за спиране на влизането на мигранти в Европейския съюз, докато не бъдат преразгледани шансовете им да получат убежище, съобщава "Асошиейтед прес".

По негови думи съществуващото споразумение на ЕС е "напълно нефункционално".

Пред депутати в Берлин той заяви, че компромисът, постигнат по-рано този месец от 27-те държави членки след години на преговори, е "историческо споразумение".

Правозащитни групи разкритикуваха сделката, посочвайки, че мигрантите, включително семейства с деца, ще бъдат държани в лагери, докато властите проверяват дали има вероятност да им бъде предоставена бежанска закрила в рамките на ЕС. Подробностите все още предстои да бъдат уточнени в преговорите с Европейския парламент, който трябва да одобри промяната в миграционните правила на Съюза.

Шолц заяви, че е наясно, че споразумението е противоречиво и напомни, че всички е трябвало да направят компромиси, включително Германия.

"Но това беше правилното решение в интерес на единството и способността на Европа да действа. Беше правилно, защото настоящата ни система е напълно нефункционална", категоричен бе той.

Орбан сравни сделката на ЕС за мигрантите с депортациите при Холокоста

Орбан сравни сделката на ЕС за мигрантите с депортациите при Холокоста

Унгарският лидер отново си навлече критики

По данни на Федералната служба за миграция и бежанци на страната в периода от януари до май общо 135 961 души са подали молби за убежище в Германия, което е със 76,6% повече спрямо същия период на миналата година. Повечето от тях идват от Сирия, Афганистан или Турция.

През 2022 г. 12 945 лица, на които е било отказано убежище, са били депортирани от Германия. Според германските власти обаче към 31 декември 2022 г. в страната е имало 304 308 души, чиято молба за убежище е била отхвърлена, но така и не са били депортирани.

Причините за това забавяне са много - от здравословни проблеми до бюрократични спънки. Често отнема години, докато се вземе окончателно решение по молба за убежище, тъй като кандидатите могат да обжалват по съдебен ред, в случай че молбата им бъде отхвърлена.

В допълнение към търсещите убежище повече от 1 милион украински бежанци пристигнаха в Германия през 2022 г. от началото на войната на Русия срещу родината им. Украинските бежанци обаче не трябва да кандидатстват за убежище - те незабавно получават право на пребиваване в Германия.

Историческо споразумение за мигрантите в ЕС

Историческо споразумение за мигрантите в ЕС

Всяка страна ще отговаря за определен брой хора, но не е задължително да ги приема.

Шолц отбеляза, че много мигранти не кандидатстват за убежище, докато не стигнат до Германия, въпреки че страната е заобиколена от други страни членки на ЕС, които би трябвало първи да ги регистрират съгласно съществуващите правила на блока.

"Онези, които имат много малък шанс да бъдат признати за бежанци, ще преминат през ускорена процедура за връщането им от ЕС в бъдеще. Онези, които обаче имат добри шансове да получат защита в Европа, тъй като идват от военни зони или са политически преследвани, ще бъдат регистрирани и ще могат да влязат в ЕС", обясни Шолц.

Според него новата система ще облекчи бремето за Германия, в която през последното десетилетие са подадени над 2 милиона молби за убежище.

Той подчерта, че страните, които отказват да приемат своя дял бежанци, занапред ще трябва да направят финансов принос към разходите, поети от останалите.