Евентуалното анексиране от страна на Израел на редица територии на Западния бряг няма да се осъществи без отговор на Европейския съюз, заяви на пресконференция в Брюксел представителят на външната политика на ЕС Петер Стано, цитиран от ТАСС.

"Що се отнася до санкциите, решението наистина се взима от страните членки, сега няма да спекулираме. Има дискусии между страните членки. ЕС много пъти е казвал как вижда анексията и че няма да остане незабелязана. ЕС ще отговори".

Според Стано въпросът за уреждането на Близкия изток ще бъде включен в дневния ред на срещата на външните министри на 27-те държави от ЕС, която ще се проведе на 15 май във формат на видеоконференции. "Този въпрос ще бъде обсъден в петък", каза той.

11 страни от ЕС протестират анексията на Западния бряг от Израел

11 страни от ЕС протестират анексията на Западния бряг от Израел

Предупреждават, че тя ще подкопае международното положение на страната

Става въпрос за изпълнението на предложените планове на новото коалиционно правителство на Израел да анексира през следващите месеци редица територии на Западния бряг.

По-рано американският президент Доналд Тръмп, заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху, обявиха във Вашингтон ключовите разпоредби на плана на САЩ за палестинско-израелско мирно уреждане, като посочиха по-специално намерението на американските власти да признаят еврейските селища като израелска територия.

На 22 април държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че окончателното решение по този въпрос е на Израел.

Според представителят на руското външно министерство Мария Захарова, изпълнението на предложените планове на новото израелско правителство за анексиране на някои райони на Западния бряг ще подкопае процеса на урегулиран в Близкия Изток.

Тя подчертава, че Русия счита за необходимо придържането към международната правна рамка за уреждане в Близкия Изток, включително резолюции на Генералната асамблея и Съвета за сигурност на ООН.

ООН срещу анексия на Западния бряг

ООН срещу анексия на Западния бряг

ЕС вече се противопостави на израелските планове