Посланиците на страните членки на Европейския съюз одобриха мандата за преговори на Съвета на ЕС за регламент за безвизово пътуване за притежателите на паспорти, издадени от Косово.

От институцията съобщават, че председателството ще започне преговори с Европейския парламент.

Министърът на външните работи на Чехия Ян Липавски заяви, че отмяната на визите се осъществява благодарение на усилията на Косово за засилване на граничния контрол, управлението на миграцията и сигурността.

Той изрази надежда, че това добро сътрудничество само ще се засилва в бъдеще.

Днес направихме важна стъпка към безвизово пътуване за гражданите на Косово и се надяваме скоро да постигнем споразумение с Европейския парламент, за да превърнем обещанието в реалност, заяви той.

Косово ще кандидатства за членство в ЕС до края на 2022 г.

Косово ще кандидатства за членство в ЕС до края на 2022 г.

Последната от шестте държави от Западните Балкани, които кандидатстват

Съгласно одобрения мандат отпадането на визите ще бъде въведено от датата на започване на функционирането на Европейската система за информация и разрешаване на пътувания (ETIAS), не по-късно от 1 януари 2024 г.

ЕС се стреми системата ETIAS да започне да функционира до ноември 2023 г., а в този случай не бива да се чака януари 2024 г., тъй като визовата либерализация влиза в сила заедно с ETIAS.

Косово постигна значителен напредък по отношение на пътната карта за либерализиране на визовия режим, включително в областта на сигурността на документите, управлението на границите и миграцията, обществения ред и сигурност и основните права, свързани със свободата на движение. Въз основа на тази оценка Комисията предложи премахване на изискването за визи за притежателите на паспорти, издадени от Косово. Освобождаването от изискването за виза ще гарантира, че целият регион на Западните Балкани е под един и същ визов режим.

Комисията ще продължи активно да наблюдава изпълнението на тези изисквания, включително привеждането в съответствие на визовата политика, чрез механизма за либерализиране след визовия режим.