Европейският съюз трябва да разбере, какво иска Великобритания да постигне по време на исканото от нея удължаване на крайния срок на излизането от Общността и каква роля иска да играе в ЕС през това време, преди ЕС да може да приеме отлагане на Брекзит. За това настоя френският министър по европейските въпроси Амели де Мончалин, цитирана от "Ройтерс".

Британският премиер Тереза Мей поиска да бъде отложен деня, в който Великобритания ще излезе от ЕС от 12 април на 30 юни, тъй като британският парламент не може да реши при какви условия иска да излезе от Общността.

Британският парламент отложи Брекзит след 12 април

Британският парламент отложи Брекзит след 12 април

След историческо гласуване на депутатите страната не може да напусне ЕС без сделка

Мончалин обаче предупреди, че такова удължаване няма да бъде автоматично.

"Искаме да разберем по каква причина Великобритания се нуждае от това удължаване", изтъкна тя пред журналисти на влизане за среща на министрите по европейските въпроси на страните членки в Люксембург, която ще подготви срещата на върха на ЕС за Брекзит в сряда.

"След това идват въпросите за условията: каква роля иска да играе Обединеното кралство по време на това удължаване, в какви решения иска да вземе участие", коментира още тя.

Еврокомисарят на Ирландия отсече: Брекзит без сделка е просто лудост

Еврокомисарят на Ирландия отсече: Брекзит без сделка е просто лудост

"Залогът е твърде голям"

Междувременно френският финансов министър Бруно льо Мер настоя, че Тереза Мей трябва представи ясен и надежден изход от сътресенията около излизането на Великобритания от ЕС, за да може Франция да приеме отлагане на Брекзит.

"Необходима е яснота за причините за отлагането и как то в крайна сметка ще улесни постигането на споразумение", коментира Льо Мер пред френска телевизия.

Запитан дали Брекзит без споразумение е неизбежен, ако Мей се провали, Бруно льо Мер отговорил: "Предпочитам споразумение. Но Тереза Мей трябва да ни даде причините, поради които иска отлагане и тези причини трябва да са достоверни".

Мей днес е в Берлин и Париж, за да се срещне с двете водещи сили в ЕС преди срещата на върха в сряда в Брюксел, на която лидерите на страните членки на ЕС ще вземат решение за допълнително удължаване на крайната дата на Брекзит.

Тереза Мей с ултиматум за Брекзит

Тереза Мей с ултиматум за Брекзит

Или напускаме или оставаме в ЕС, заяви британският премиер