Великобритания трябва да плати 47,5 млрд. евро на Европейския съюз като част от нейното финансово уреждане след Брекзит според консолидирания доклад за бюджета на ЕС за 2020 г., информира "Ройтерс".

Докладът добавя, че парите се дължат съгласно поредица от членове, които двете страни договориха като част от споразумението за излизането на Великобритания от ЕС (Брекзит). 

ЕС с ултиматум към Великобритания да спази обещанията си за Брекзит

ЕС с ултиматум към Великобритания да спази обещанията си за Брекзит

Джонсън обаче предизвикателно повтори призивите си Брюксел да направи компромис

Общата сума е значително по-висока от очакваната. Службата за бюджетна отговорност на Великобритания прогнозира в свой доклад за икономическите и фискалните прогнози от март 2018 г., че сметката ще възлезе на 41,4 млрд. евро.

Първоначална сума от 6,8 млрд. евро трябва да бъде платена през 2021 г., добавя консолидираният доклад на ЕС, като останалата част от сумата ще бъде платена по-късно.

Общата сума от 47,5 млрд. евро е посочена в доклада като "нетно вземане от Обединеното кралство".

Макрон сряза Великобритания, не може да предоговаря споразумението за Брекзит

Макрон сряза Великобритания, не може да предоговаря споразумението за Брекзит

Това "не е сериозно", отсече френският президент

Споразумението за търговията и сътрудничеството между Великобритания и ЕС беше сключено през декември след повече от четири години остри преговори и продължително недоверие, след като Великобритания приключи 47 години членство в ЕС.

Във вторник Европейският съюз призова Лондон да обмисли ветеринарно споразумение по подобие на това с Швейцария с Брюксел относно селскостопанските храни, за да прекрати "колбасната война" след Брекзит за някои стоки, движещи се между Великобритания и нейната провинция Северна Ирландия.

Напрежението се засили във връзка с търговските договорености за Северна Ирландия, особено за охладено месо, тъй като отворената граница на провинцията с членката на ЕС Ирландия е единствената сухопътна граница на Великобритания с ЕС и нейния обширен единен пазар. 

ЕС настоя Великобритания да спазва обещанията за Брекзит, иначе я чакат "последици"

ЕС настоя Великобритания да спазва обещанията за Брекзит, иначе я чакат "последици"

Най-вече по отношение на риболова и Северна Ирландия