Ръководителите на Европейския съюз поставиха ултиматум на британския премиер Борис Джонсън да спази думата си за Брекзит за разрешаване на спора за новите търговски договорености в Северна Ирландия, информира "Франс прес".

Ала Джонсън предизвикателно повтори призивите си Брюксел да направи компромис, приканвайки за по-прагматичен подход, след като преговорите между двете страни бяха прекъснати по-рано тази седмица.

Великобритания и Европейският съюз подписаха търговско споразумение в последния момент през декември миналата година, само седмици преди излизането на страната от единния европейски пазар и митническия съюз.

Макрон сряза Великобритания, не може да предоговаря споразумението за Брекзит

Макрон сряза Великобритания, не може да предоговаря споразумението за Брекзит

Това "не е сериозно", отсече френският президент

Отделно споразумение - протоколът за Северна Ирландия - също беше подписано за регулиране на търговията в британската провинция, която споделя единствената сухопътна граница на страната с Общността.

Ала Лондон досега не е въвел пълни проверки на стоките, които се отправят към Северна Ирландия от основната територия на Великобритания - Англия, Шотландия и Уелс. А той индикира, че ще удължи гратисен период за доставката на британски охладени месни продукти в края на този месец, предизвиквайки заплахи от ЕС за ответни мерки.

Кавгата - и призракът на онова, което британските медии нарекоха "колбасна война" - подготви срещата на ръководителите на страните членки на Г-7 в Югозападна Англия.

ЕС заплашва Лондон с търговска война заради Северна Ирландия

ЕС заплашва Лондон с търговска война заради Северна Ирландия

Меркел и Макрон ще използват индивидуалните срещи с Джонсън в събота

Джонсън тази сутрин е разговарял с френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел и ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

Всички те са му казали директно да спазва условията на споразумението за развода, което той подписа, за да изведе Великобритания от Европейския съюз след близо 50 години членство.

"И двете страни трябва да изпълнят това, за което се договорихме", настояха Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, като увериха: "В това отношение има пълно единство в ЕС."

По-конкретно Макрон е призовал Великобритания да спазва обещанията си към Европа и да спазва договорите с ЕС на срещата с Джонсън, се казва в изявление на Елисейския дворец, цитирано от ДПА.

Борис Джонсън твърди: имало "разбирателство" с ЕС и САЩ за Северна Ирландия

Борис Джонсън твърди: имало "разбирателство" с ЕС и САЩ за Северна Ирландия

След като Джо Байдън го скастри

Макрон иска да възстанови френско-британските отношения, подчертал той пред Джонсън в кулоарите на срещата на ръководителите на страните членки на Г-7 в Корнуол, Югозападна Англия.

Коментарите на Макрон идват седмици след като спор за риболова между Лондон и Париж ескалира край остров Джърси в Ламанша, който е подвластен на британската корона, но формално не е част от Великобритания.

Въпреки че напрежението спадна оттогава, между Великобритания и Европейския съюз остават разногласия относно Северна Ирландия, като нито една от страните не е доволна от прилагането на търговските договорености в Северна Ирландия след излизането на Великобритания от Общността.

Брюксел се оплаква, че Лондон все още не е въвел редица проверки на стоки, договорени от двете страни като част от излизането на Великобритания от ЕС, докато Лондон обвинява Общността в негъвкавост, докато той се бори с голям преход.

Байдън с мерки срещу Борис Джонсън заради Северна Ирландия

Байдън с мерки срещу Борис Джонсън заради Северна Ирландия

Британският премиер затруднява мирния процес

В разговорите си с Джонсън Макрон е подчертал, че Франция и Великобритания споделят визия и интереси по важни глобални проблеми, а също така прилагат единен подход по въпроси като контрола на оръжията.

Британският премиер е подчертал, че "Обединеното кралство се ангажира да намери практически решения в рамките на протокола" според "Даунинг стрийт" 10.

От друга страна, Джонсън е определил защитата на Споразумението от Разпети петък от 1998 г. като "първостепенна" и "подчерта... необходимостта да се поддържа както суверенитетът, така и териториалната цялост на Обединеното кралство".

Джонсън е подчертал, че Великобритания "няма да се поколебае" да денонсира протокола за Северна Ирландия, ако Европейският съюз откаже да промени позицията си.

След напрегнатите разговори с ръководителите на ЕС, той също така заяви пред Sky News, че "те просто трябва да си го набият в главите", че Великобритания е обединена територия, обхващаща Северна Ирландия.

Г-7 включва САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Япония и Канада. ЕС също се присъединява към срещите, които трябва да продължат включително и утре.

ЕС заплаши Великобритания срещу едностранни действия относно Северна Ирландия

ЕС заплаши Великобритания срещу едностранни действия относно Северна Ирландия

"Днес сме на кръстопът в нашите отношения с Великобритания"