Лидерите на Европейския съюз ще заплашат британския премиер Борис Джонсън с търговска война за Северна Ирландия. Това съобщи The Times в петък, без да се позовава на източници.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон ще използват индивидуалните срещи с Джонсън в събота в рамките на Г-7, за да изискват Великобритания да спазва условията на сделката за Брекзит по отношение на Северна Ирландия.

От "Даунинг Стрийт" заявиха, че Джонсън ще отхвърли заплахите на ЕС и ще даде да се разбере, че е готов да отмени ключова част от споразумението този месец, освен ако блокът не отстъпи.

Припомняме, че по-рано Джонсън настоя, че между Великобритания, Европейския съюз и САЩ имало "разбирателство" относно защитата на мира в Северна Ирландия, след като напрежението се разрази заради Брекзит.

Байдън с мерки срещу Борис Джонсън заради Северна Ирландия

Байдън с мерки срещу Борис Джонсън заради Северна Ирландия

Британският премиер затруднява мирния процес

След първия си разговор лице в лице с американския президент Джо Байдън в навечерието на срещата на ръководителите на страните членки на Г-7, Джонсън увери, че всички страни са се съгласили "да се уверим, че поддържаме баланса на мирния процес и... оптимист съм, че можем да го направим".

Байдън предупреди, че всяко отстъпление на Великобритания по отношение ангажиментите към ЕС след Брекзит във връзка със Северна Ирландия може да попречи на търговските преговори със САЩ.

Лондон и Брюксел подписаха в последния момент търговско споразумение през декември, почти четири години след историческото гласуване за Брекзит и само седмици преди Великобритания да напусне европейския единен пазар и митническия съюз.

Двете страни договориха отделно споразумение за Северна Ирландия, която има единствената сухопътна граница на Обединеното кралство с ЕС, за да се предотврати навлизането на непроверени стоки на единния пазар.

ЕС и Великобритания без пробив в спора за Северна Ирландия

ЕС и Великобритания без пробив в спора за Северна Ирландия

А там напрежението нараства

Но пристанищните проверки на доставките, отправящи се към Северна Ирландия от основната територия на Великобритания - Англия, Шотландия и Уелс - предизвикаха смут в юнионистките общности, които настояват, че това променя тяхното място в по-широката Великобритания.