Лидерите на страните от Г-7 ще приемат декларация в събота след срещата на върха, в която обещават да работят заедно за предотвратяване на нови опустошителни пандемии в бъдеще. Това изявление беше разпространено от кабинета на британския премиер Борис Джонсън. Както е посочено в комюникето на Даунинг Стрийт, документът ще носи същото име с английския град, където се провежда срещата на лидерите на Г7 - "Декларацията от Карбис Бей".

Освен участниците в Г7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония), лидерите на Австралия, Индия, Република Корея и Южна Африка, поканени на срещата на върха като гости, също ще вземат участие в дискусиите относно прилагането на цялостен план за борба с пандемиите. Участват и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Текстът на декларацията ще бъде публикуван на последния ден от срещата на върха, 13 юни, заедно с окончателното комюнике. Според Даунинг Стрийт документът ще се основава на препоръките от властите на британското председателство тази година и мерките, разработени съвместно от лидерите на Г-7 на работна среща. Те включват мерки за намаляване на времето, необходимо за разработване на ваксини срещу нови заболявания с до 100 дни, за разширяване на възможностите за секвениране на генома и за реформа и укрепване на Световната здравна организация (СЗО).

Г-7 готви план за преодоляването на пандемията

Г-7 готви план за преодоляването на пандемията

Създадени са две работни групи

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус също изрази подкрепа за декларацията.

Както беше съобщено по-рано през седмицата, лидерите ще приемат изчерпателен план за борба с пандемията в края на срещата на върха във Великобритания.

В рамките на Г-7 са създадени две работни групи, които ще се занимават с въпроса за отваряне на границите и възобновяване на пътуванията между страните. В единия случай става дума за експертна група с Великобритания, а във втория - с ЕС.

ООН вече обяви, че направеното от Г-7 до момента с дарението на ваксини е добро за начало, но не е достатъчно.

САЩ даряват 500 млн. дози ваксини на COVAX, потвърдиха BioNTech/Pfizer

САЩ даряват 500 млн. дози ваксини на COVAX, потвърдиха BioNTech/Pfizer

За 92 държави с ниски и по-ниски средни доходи, както и за всички страни членки на Африканския съюз