Американското правителство обеща да дари 500 милиона дози от ваксината BioNTech/Pfizer на COVAX, като почти половината ще бъдат доставени тази година, потвърдиха днес компаниите, съобщава "Политико".

200 милиона дози ще бъдат дарени тази година, а останалите 300 милиона през първата половина на 2022 г. Те ще отидат в 92 държави с ниски и по-ниски средни доходи, тъй като както и всички страни членки на Африканския съюз.

"Правителството на САЩ и компаниите ще работят с COVAX, за да гарантират, че тези ваксини се доставят до посочените страни по света по начин, който е най-ефективен и справедлив", заявиха Pfizer и BioNTech в изявление.

СЗО призовава за отлагане ваксинации на деца и споделяне ваксини с Covax

СЗО призовава за отлагане ваксинации на деца и споделяне ваксини с Covax

Втората година на пандемията може да е по-смъртоносна от първата

САЩ ще купуват дозите на нестопанска цена и ще започнат да ги доставят през август, като всички 500 милиона се очаква да бъдат доставени до края на юни 2022 г. Правителството също има възможност да закупи допълнителни дози през следващата година, според изявлението.

Дарението значително засенчва обещанието на ЕС за поне 100 милиона дози, както и очакваното обещание на Обединеното кралство за същото. Това се случва преди началото на срещата на върха на Г7, на фона на призиви от здравни експерти за значително и незабавно споделяне на дози, за да се помогне на тези страни, които все още се борят с коронавируса.

Новината съвпада с обявявлението на BioNTech, че ще създаде производствени мрежи по целия свят, включително Африка и Югоизточна Азия. В изявление изпълнителният директор на BioNTech Уур Шахин коментира, че регионалният щаб за Югоизточна Азия в Сингапур "ще включва и производствени мощности за иРНК за регионално и глобално снабдяване".

"Целта ни е да използваме нашата собствена технология за иРНК, за да помогнем да подобрим здравето на хората по света", добави той.

ЕК сключи договор за още 1,8 млрд. ваксини на Pfizer/BioNTech

ЕК сключи договор за още 1,8 млрд. ваксини на Pfizer/BioNTech

Допълните дози ще се произвеждат в ЕС