Плановете на Г-7 да дари 1 милиард дози ваксини срещу COVID-19 на по-бедните страни показват липса на амбиция и несправянето на Запада с най-тежката криза на общественото здраве от един век. Докато ръководителят на ООН Антониу приветства този ход като добро начало, той настоя, че е необходимо много повече, предаде "Ройтерс".

Антонио Гутериш предупреди, че ако хората в развиващите се страни не бъдат ваксинирани бързо, вирусът може да мутира допълнително и да стане устойчив на новите ваксини. "Имаме нужда от повече, коментира той плана на Г-7. Нуждаем се от глобален план за ваксинация. Трябва да действаме с логика, с усещане за спешност."

Джонсън иска светът да бъде ваксиниран срещу коронавирус до края на 2022 година

Джонсън иска светът да бъде ваксиниран срещу коронавирус до края на 2022 година

Това ще бъде поставено на срещата на върха на Г7

Президентът на САЩ Джо Байдън и британският премиер Борис Джонсън използваха срещата на върха на Г-7 в Англия, за да обявят дарението на 500 милиона и 100 милиона ваксини съответно за най-бедните страни в света. Очаква се Канада да се ангажира да сподели до 100 милиона дози и други обещания могат да последват, след като Джонсън призова лидерите на Г7 да помогнат за ваксинирането на близо 8 милиарда души в света срещу коронавируса до края на следващата година.