Британският премиер Борис Джонсън призова в събота лидерите на държавите от Групата на Седемте да поемат ангажимента да ваксинират целия свят срещу COVID-19 до края на 2022 г., когато се срещнат във Великобритания следващата седмица, предаде "Ройтерс". Джонсън ще бъде домакин на първата лична среща на върха от почти две години на лидерите на Г-7. Тя следва срещата на финансовите министри на групата в събота с историческото решение за въвеждане на 15% глобален корпоративен данък. Джонсън заяви, че ще поиска обещание да постигане глобалната цел за ваксинация.

"Ваксинирането на света до края на следващата година би било най-големият подвиг в медицинската история, заяви Джонсън. Призовавам колегите си от Г7 да се присъединят към нас, за да сложим край на тази ужасна пандемия и да обещаем, че никога повече няма да позволим разрухата, причинена от коронавирус, да се повтори."

Италия иска от Г20 сделка за глобален корпоративен данък

Италия иска от Г20 сделка за глобален корпоративен данък

След като Г7 постигна историческо споразумение

Лидерите на Германия, Франция, САЩ, Италия, Япония, Европейския съюз и Канада ще се присъединят към Джонсън за тридневната среща на върха в Корнуол, Югозападна Англия, която започва в петък. Това ще бъде първото задгранично пътуване за американския президент Джо Байдън, откакто встъпи в длъжност през януари.

Докато най-богатите държави вече ваксинираха голям брой от своето население, много по-бедни страни не са имали еднакъв достъп до ваксини. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън в Лондонзаяви, че е спешно най-богатите държави да насърчават ваксинациите в по-бедните страни, които не могат да си позволят да ги купят. Тя също повтори позицията на САЩ, че патентните права трябва да бъдат премахнати за ваксините и каза, че правят всичко възможно, за да се справят с проблемите за доставки, които предотвратяват натрупването на дози в други части на света. Великобритания е поръчала над 500 милиона дози ваксина COVID-19 за населението си от 67 милиона и каза, че ще дари всички дози, от които не се нуждае.

Над 40 млн. британци с една доза COVID ваксина

Над 40 млн. британци с една доза COVID ваксина

Вече всички на възраст на 30 години могат да се ваксинират