Президентът на САЩ Джо Байдън е разпоредил на американски служители да изготвят мярка, осъждаща британския премиер Борис Джонсън заради "затрудняване" на мирния процес в Северна Ирландия, според The Times.

Байдън се очаква да обвини Джонсън в "разпалване" на ирландското напрежение в извънреден дипломатически упрек на правителството в Лондон, се посочва в доклада.

Байдън по-рано тази година вече подчерта решителния си ангажимент към знаковото мирно споразумение от Разпети петък от 1998 г. и необходимостта да се поддържа политическата и икономическата стабилност на Северна Ирландия.

В края на 2020 г. ирландският премиер Майкъл Мартин заяви, че тогава новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън иска сключването на търговска сделка за Брекзит с Европейския съюз, така че Джонсън трябва да постигне споразумение.

Отношенията между ЕС и Обединеното кралство се разклатиха с възможна търговска война, която се разраства, след като Лондон посочи, че обмисля да не спази споразумението за Северна Ирландия, подписано от двете страни през декември.

ЕС заплаши Великобритания срещу едностранни действия относно Северна Ирландия

ЕС заплаши Великобритания срещу едностранни действия относно Северна Ирландия

"Днес сме на кръстопът в нашите отношения с Великобритания"

Посолството на САЩ в Лондон изпрати дипломатическа нота до представителя на премиера Джонсън за Брекзит и международната политика Дейвид Фрост във връзка с опитите на британския кабинет на министрите да откаже да се съобрази с редица разпоредби на протокола за Северна Ирландия, сключен като част от споразумението за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС, съобщава ТАСС.

Представителят на САЩ в Британия Яел Лемперт е предал нота на Фрост, като е посочил на среща с него, че британското правителство "разпалва напрежението" на остров Ирландия.

Подобни демарши от страна на американските власти по отношение на Великобритания са изключително редки, което показва крайното недоволство на администрацията на Байдън от селективното прилагане на протокола за Северна Ирландия от Лондон.

Специалният пратеник на Джонсън е информиран, че американският президент е "дълбоко загрижен" за ситуацията. По време на среща с Фрост, Лемперт обяснява, че дискусиите между Лондон и Брюксел по протокола за Северна Ирландия "привличат вниманието" на американския лидер преди пътуването му до Обединеното кралство.

Дипломатическа нота, изпратена до Фрост, подчертава необходимостта от постигане на споразумение по спорни въпроси, дори ако това означава вземане на "непопулярни решения". 

Аамериканският дипломат допълва, че ако Обединеното кралство приеме изискванията на ЕС за спазване на земеделските стандарти на ЕС, Байдън гарантира по-голяма вероятност за търговско споразумение между Обединеното кралство и САЩ.

Тази сделка е един от ключовите външноикономически приоритети на британското правителство след Брекзит. Въпросът за Северна Ирландия е тема в разговора между Байдън с Джонсън на 10 юни в Корнуол, където американският лидер пристигна за участие в срещата на върха на Г-7 този уикенд.

Според търговско споразумение между ЕС и Обединеното кралство през декември миналата година Северна Ирландия, която напусна ЕС като част от Обединеното кралство, остана част от митническата територия на ЕС. Този двоен статут избягва появата на граница между Олстър и ЕС-Ирландия, но изисква процедури за контрол в пристанищата на Северна Ирландия за превоз на редица стоки от други части на Обединеното кралство.

Това бе направено, за да се запази споразумението от Белфаст от 1998 г., което сложи край на въоръжената конфронтация между лоялисти протестанти и католически националисти в Северна Ирландия и предполага липса на граница между двете части на острова.

Първоначално споразумението с ЕС предвиждаше гратисен период за доставки до Ълстър за всяка продуктова категория, което позволява на доставчиците от Обединеното кралство да избягват издаването на митнически фитосанитарни сертификати. През март правителството на Обединеното кралство едностранно удължи този режим за редица животински продукти с шест месеца.

Британските власти промениха условията на споразумението под натиск на предприемачи, които предупредиха за евентуално прекъсване на доставката на стоки в светлината на необходимостта от попълване на митнически декларации и подлагане на допълнителни проверки, които в бъдеще заплашват да се изпразнят рафтове за магазини. В отговор на този ход Европейската комисия стартира правна процедура срещу Обединеното кралство за нарушаване на споразумението за Брекзит.

Лондон, страхувайки се от недостиг на месни продукти е готов отново да поеме едностранно удължаване на преференциалния режим, докато Брюксел призовава за спазване на разпоредбите на протокола. Споровете за доставката на месо между Обединеното кралство и Европейския съюз бяха наречени в британската преса "колбасна война".

В сряда Фрост проведе разговори със заместник-шефа на ЕК Марош Шефчович относно протокола за Северна Ирландия. След срещата, продължила 3,5 часа, той заяви, че страните все още не са стигнали до компромис.

Борис Джонсън и Джо Байдън ще изготвят нова Атлантическа харта

Борис Джонсън и Джо Байдън ще изготвят нова Атлантическа харта

Двамата лидери ще говорят преди и на Г-7