Ирландският премиер Майкъл Мартин заяви в четвъртък, че новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън иска сключването на търговска сделка за Брекзит с Европейския съюз, така че британският премиер Борис Джонсън трябва да се сгуши и да постигне споразумение, коментира той пред БиБиСи.

"Той е много отдаден на Споразумението от Разпети петък", каза Мартин за Байдън.

"По-специално по отношение на Брекзит, той очевидно би подкрепил сделка между Европейския съюз и Великобритания."

"И мисля, че точно там, ако мога да го кажа с уважение, натам би трябвало да се насочи британското правителство, в тази посока, според мен. Трябва да клекне и ... да се сключи сделка с Европейския съюз."

Джонсън се обади на Байдън да обсъдят COVID-19, климата и демокрацията

Джонсън се обади на Байдън да обсъдят COVID-19, климата и демокрацията

Ангажират се да изградят партньорство в търговията и сигурността - включително НАТО

"От решаващо значение е да се сключи сделка - според мен: там, където има воля, има начин", каза Мартин, добавяйки, че липсата на сделка би било "разрушително" за Обединеното кралство.

Мартин каза, че законопроектът за вътрешния пазар на Джонсън е изразил опасения относно това доколко ЕС може да се довери на Джонсън - включително съмнения относно солидността на потенциална търговска сделка.

"Всъщност вярвам, че Борис Джонсън иска сделка. Мисля, че неговият инстинкт би благоприятствал за сделката. Политиката на случващото се във Великобритания е нещо, което може да повлияе на проблемите", каза Мартин.

19 ноември е разглеждан като краен срок за сделка за Брекзит

19 ноември е разглеждан като краен срок за сделка за Брекзит

Видеоконференцията на евролидерите следващата седмица е ключова