Великобритания и ЕС вероятно ще пропуснат крайния срок за постигане на споразумение след Брекзит, който изтича в средата на ноември. Преговорите в Лондон за излизане от задънената улица се очаква да продължат до края на тази седмица. Информацията съобщава "Ройтерс", позовавайки се на източници.

Великобритания напусна ЕС през януари 2020 г. Преходният период изтича в края на годината и търговските преговори все още не са довели до резултати.

Премиерът Джонсън понесе тежко поражение в Камарата на лордовете за Брекзит

Премиерът Джонсън понесе тежко поражение в Камарата на лордовете за Брекзит

Законопроектът за вътрешния пазар има за цел да защитава търговията

Висш европейски дипломат съобщи, че посланиците на 27-те страни членки на ЕС в Брюксел няма да получат нова информация за преговорите на редовната среща днес и темата ще бъде повдигната от тях на 18 ноември.

Източници от ЕС обявиха, че сега очакват преговарящите да излязат с договорен текст в средата на следващата седмица, ако преговорите не се провалят или не бъде постигнат пробив по-рано.

Барние: Преговорите за Брекзит продължават

Барние: Преговорите за Брекзит продължават

Надежда за сделка

Истинската преломна точка е в края на следващата седмица, каза европейски дипломат.

Британски източник коментира, че преговорите се очаква да продължат в Лондон до края на тази седмица.

"Гардиън" съобщава, че среща на върха на ЕС на 19 ноември се разглежда от Брюксел като краен срок за постигане на споразумение.

Според източници преговарящите екипи в Лондон се надяват да сключат сделка, която да предадат на евродепутатите до 16 ноември, за да може да бъде ратифицирана.

Видеоконференцията на евролидерите следващата седмица, на която ще обсъдят пандемията от коронавирус, се разглежда като ключов момент в Брекзит сагата.

Основните неразрешени въпроси са свързани с квотите за риболов, честна конкуренция между фирмите, включително правила за отпускането на държавна помощ и договаряне на механизъм за разрешаване на търговски спорове в бъдеще.