Премиерът на Великобритания Борис Джонсън понесе тежко поражение в горната камара на парламента относно предложеното законодателство, което му позволява да наруши споразумението за Брекзит с ЕС, информира "Ройтерс".

Законопроектът за вътрешния пазар има за цел да защитава търговията между четирите британски нации след Брекзит. Включва положения, които според министри са необходими за защита на деликатния статут на Северна Ирландия като част от Обединеното кралство, но в същото време е в нарушение на международното право по "специфичен и ограничен" начин.

Барние: Преговорите за Брекзит продължават

Барние: Преговорите за Брекзит продължават

Надежда за сделка

Камарата на лордовете гласува за премахване на тези положения от законопроекта в поредица от поражения за управляващата Консервативна партия. Правителството няма мнозинство в горната камара и дори някои високопоставени членове на Консервативната партия са против положенията.

Но британските министри възнамеряват да се опитат да превърнат отхвърлените параграфи в закон по-късно в законодателния процес.

Публикуването на законопроекта през септември провокира критика и предупреждение, че ще накърни международната репутация на Великобритания.

ЕС и Лондон: Различията остават за Брекзит

ЕС и Лондон: Различията остават за Брекзит

Въпреки интензивните преговори

Мнозина гледат на законопроекта като гамбит на преговорите с Брюксел за изтръгване на отстъпки. ЕС предприе правни действия срещу Великобритания.

Последното четене на законопроекта трябва да бъде договорено от двете камари и обикновено Камарата на лордовете не може постоянно да блокира приетите от пряко избраната Камара на представителите.

Но положенията в законопроекта могат да се окажат ненужни, ако ЕС и Лондон се договорят как да направят ирландската граница да работи успешно.

Великобритания пренебрегна ултиматума на ЕК за Брекзит

Великобритания пренебрегна ултиматума на ЕК за Брекзит

Европейският съюз не е получил отговор от страна на Великобритания