Великобритания не изпълни ултиматума на Европейската комисия да отговори на официално оплакване във връзка с план на Лондон да наруши споразумението за Брекзит с британско законодателство, обявиха от Комисията, предаде АФП.

"Към днешна дата Европейският съюз не е получил отговор от страна на Великобритания", каза говорител пред журналисти, три дни след изтичане на поставения краен срок Лондон да отговори на Брюксел.

Брюксел все още се надява на сделка с Лондон за Брекзит

Брюксел все още се надява на сделка с Лондон за Брекзит

Преговорите за Брекзит са в застой

"Ние обмисляме следващите стъпки, включително публикуване на мотивирано становище" - следващата стъпка от правните действия на Брюксел срещу Великобритания, предприети преди месец, добави представителят.

Британски законопроект за вътрешния пазар е в основата на разногласията, тъй като нарушава сделката за Брекзит. Ако бъде приет, ще бъде в пълно противоречие с договора.

Британски министри признаха, че новият законопроект действително нарушава договора с Брюксел.

Меркел призова Борис Джонсън да не се оттеглят от преговорите за Брекзит

Меркел призова Борис Джонсън да не се оттеглят от преговорите за Брекзит

Меркел се опита да успокои страстите

Комисията предупреди Лондон да изтегли предложения законопроект до края на септември.

Законопроектът за вътрешния пазар предоставя правомощия на премиера Борис Джонсън да пренебрегне положение в споразумението за напускане на ЕС, което налага различни митнически правила за Северна Ирландия в сравнение с останалата част от Великобритания след изтичане на преходния период тази година.

След като крайният срок изтече на 30 септември, Комисията изпрати официално писмо с искане Лондон да предостави повече информация до месец - първа стъпка от наказателна процедура, която Лондон пренебрегна. 

Лондон разочарован от ЕС, но не изключва сделка за Брекзит

Лондон разочарован от ЕС, но не изключва сделка за Брекзит

Рааб каза, че са близо до споразумение