Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви пред Европейския парламент, че можем да постигнем споразумение, ако двете страни покажат желание да работят конструктивно, информира "Политико".

Преговорите за Брекзит са в застой, след като Великобритания реши да ги замрази заради липсата на сигнал от Европейския съюз, че е готов да направи отстъпки.

Меркел призова Борис Джонсън да не се оттеглят от преговорите за Брекзит

Меркел призова Борис Джонсън да не се оттеглят от преговорите за Брекзит

Меркел се опита да успокои страстите

Барние подчерта, че ЕС е готов да направи компромис за постигане на споразумение.

"Ще търсим необходимите компромиси от двете страни, за да постигнем споразумение и ние ще го направим до последния ден, докато е възможно да се прави. Нашите врати ще останат отворени до самия край", обеща той.

Бившият френски министър също каза пред евродепутатите, че ЕС е готов да обсъди всички въпроси на базата на юридическите текстове, което отказваше да направи до миналата седмица.

Лондон разочарован от ЕС, но не изключва сделка за Брекзит

Лондон разочарован от ЕС, но не изключва сделка за Брекзит

Рааб каза, че са близо до споразумение

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви от своя страна пред законодателния орган, цитиран от "Ройтерс", че са готови да преговарят, но Лондон трябва да вземе решение.

По думите му отговорът на Великобритания ще определи нивото на достъп на британците до вътрешния пазар на Общността.

На преговорите са заложени на карта 900 милиарда евро търговия на година.

ЕС продължава преговорите с Великобритания, но и се готви за Брекзит без споразумение

ЕС продължава преговорите с Великобритания, но и се готви за Брекзит без споразумение

Великобритания разочарована

Мишел каза още, че 27-те страни членки на ЕС са еднакво подготвени при внезапно прекъсване на търговията с Обединеното кралство.

Той посочи три ключови въпроса на търговските преговори: гаранции за риболовните права, икономически феърплей и договаряне на начини за уреждане на бъдещи търговски спорове.

"Ние не се нуждаем от думи, нуждаем се от гаранции. Нашите британски приятели искат ли да регулират държавната помощ и да поддържат високи медицински стандарти? Ако да, защо не се ангажират с тях", попита Шарл Мишел.

Ново търговско споразумение между Великобритания и ЕС не е възможно, ако Лондон не спазва Споразумението за напускане, предупреди заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

Той заяви пред Европейския парламент, че няма да има "честно споразумение" за търговията, ако не бъде постигната сделка за рибарството.