Ръководителите на страните членки на Европейския съюз се договориха да продължат да преговарят с Великобритания през следващите седмици, за да постигнат ново търговско споразумение, но не по-късно от 31 декември.

Те обаче решиха и да засилят подготовката си за непредвидени обстоятелства, ако тежките преговори се провалят, информира "Ройтерс".

Джонсън разочарован от преговорите за Брекзит

Джонсън разочарован от преговорите за Брекзит

Малко след разговора в сряда вечерта, фон дер Лайен написа в Туитър, че "има още много работа пред нас", за да постигнем сделка

В съвместно решение ръководителите на 27-те страни членки, които обсъдиха темата за Брекзит на заседание на Съвета на ЕС в Брюксел, заявиха, че "ще продължат преговорите през следващите седмици", като призоваха Великобритания "да предприеме необходимите стъпки, за да направи споразумението възможно".

Те също така подчертаха, че първоначално договореният развод на ЕС с Великобритания трябва да бъде изпълнен изцяло до края на годината. Това е препратка към новия британски законопроект, известен като законопроект за вътрешния пазар. Ако бъде одобрен, той ще подкопае част от британското споразумение за Брекзит.

Няма пробив на преговорите за Брекзит, ще обявят евролидерите

Няма пробив на преговорите за Брекзит, ще обявят евролидерите

Евролидерите ще участват на двудневна среща на върха в четвъртък и петък

"Европейският съвет потвърждава, че преходният период ще приключи на 31 декември 2020 година и със загриженост отбелязва, че напредъкът (в преговорите) по ключови въпроси, които засягат съюза, все още не е достатъчен за сключване на споразумение", се подчертава в заключенията.

От месеци преговорите буксуват по три приоритетни за ЕС теми: рибарството, гаранциите, които британците трябва да дадат в областта на конкуренцията, и начините за уреждане на спорове в бъдещото споразумение.

"Голям напредък" в преговорите за Брекзит между Великобритания и ЕС

"Голям напредък" в преговорите за Брекзит между Великобритания и ЕС

"Изглежда все повече се доближаваме до споразумение"

По-късно главният преговарящ на Лондон с ЕС за Брекзит Дейвид Фрост написа в "Туитър": "Разочарован съм от заключенията на срещата на върха на ЕС за преговорите между Обединеното кралство и ЕС. Изненадан съм, че ЕС вече не се ангажира да работи "интензивно" за постигане на бъдещо партньорство, както беше договорено с Урсула фон дер Лайен на 3 октомври. Изненадан съм също така от предложението, че за да се постигне споразумение, всички бъдещи ходове трябва да идват от Великобритания. Това е необичаен подход за водене на преговори. Премиерът Борис Джонсън ще изложи реакциите и подхода на Обединеното кралство утре в светлината на изявлението си от 7 септември."

Над 4 млн. молби от граждани на ЕС за оставане във Великобритания след Брекзит

Над 4 млн. молби от граждани на ЕС за оставане във Великобритания след Брекзит

Лондон горд с резултата до момента