До момента над четири милиона граждани на Европейския съюз са подали заявления за оставане във Великобритания след Брекзит до края на септември.

Това съобщават от британското министерство на вътрешните работи в четвъртък, цитирани от "Спутник".

"Важен крайъгълен камък" беше постигнат с осем месеца, които предстоят до крайния срок 30 юни 2021 г., се казва в изявление на Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство.

"Европейските граждани са неразделна част от нашето общество, култура и общност, поради което съм наистина горд, че вече сме надхвърлили четири милиона заявления за изключително успешната схема за уреждане на ЕС", цитиран е министърът за бъдещите граници и имиграцията Кевин Фостър.

Последните статистически данни също така показват, че сред тези 4 млн. молби, близо 3,7 милиона са от Англия, 204 700 от Шотландия, 67 200 от Уелс и 66 300 от Северна Ирландия.

Министерството на вътрешните работи също заяви, че специален екип от над 1 500 души работи седем дни в седмицата, за да помогне на гражданите на ЕС.

"Голям напредък" в преговорите за Брекзит между Великобритания и ЕС

"Голям напредък" в преговорите за Брекзит между Великобритания и ЕС

"Изглежда все повече се доближаваме до споразумение"

Активистката група The3million обаче изрази загриженост поради кандидатите, на които е предоставено правото да останат в Обединеното кралство, без да им бъде издаден физически документ, доказващ техния статус.

Така наречената схема за уреждане на ЕС е напълно отворена от 30 март 2019 г. и в разгара си, служителите от Министерството на вътрешните работи редовно обработват до 20 000 заявления на ден.

Великобритания напусна Европейския съюз на 31 януари, но като част от Споразумението за оттегляне двете страни се договориха за 11-месечен преходен период, за да преговарят за бъдещите си отношения по отношение на търговията и други въпроси.

Великобритания и Европейският съюз са по-близо до споразумение относно реципрочните социалноосигурителни права за своите граждани след Брекзит. Това съобщиха преди дни двама дипломатически източници, като един от тях е определил преговорите миналата седмица за изплъзващото се търговско споразумение като "едни от най-положителните до момента".

Дипломатите от Европейския съюз обявиха, че Брюксел сега се готви да преговаря чак до средата на ноември, вместо да прекъсва преговорите в началото на следващия месец, за да избегне лошия сценарий "без споразумение", след като намиращият се в безизходно положение преходен период на Великобритания с Общността приключва на 31 декември.

Covid-19 и Брекзит без сделка може да струват на Великобритания $174 млрд. на година

Covid-19 и Брекзит без сделка може да струват на Великобритания $174 млрд. на година

Без сделка загубите от Брекзит ще нараснат до 3,9% от БВП

Двамата ЕС дипломати, които са говорили при условие да останат анонимни, са уточнили, че Великобритания е направила радушно приети предложения за девет от десет области за защита на социалноосигурителните права на хората, които се движат между страните членки на ЕС и Обединеното кралство.

Тези предложения, които включват обезщетения за трудови злополуки и помощи за смърт, са основа за "много лесно договаряне" на общ текст за координация на социалноосигурителните въпроси, казаха те.

Тези защити могат да бъдат от решаващо значение за около 5 млн. души, независимо дали става въпрос за британец пенсионер в Южна Франция или германец, нает в Лондон.

Няма обаче споразумение относно семейните обезщетения. Лондон иска гражданите на ЕС да плащат надбавка в продължение на пет години за достъп до здравеопазване за членове на семейството, докато Общността настоява, че Великобритания трябва да отговори на отворения достъп, който ЕС предлага.

Хайко Маас: Брекзит без сделка би било безотговорно

Хайко Маас: Брекзит без сделка би било безотговорно

Барние се срещна с германския канцлер Ангела Меркел тази сутрин

Официалният представител на Обединеното кралство е казал, че е постигнат добър напредък по отношение на социалните помощи, но че неуредените проблеми също са значителни, като добави, че Лондон няма да промени позицията си по отношение на здравната такса или по отношение на достъпа до семейни помощи.