Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Брюксел предприема правни действия срещу опита на британското правителство да отхвърли положения в договора за Брекзит, информират АФП и други медии.

"Тази сутрин Комисията реши да изпрати писмо с официално уведомление на правителството на Великобритания. Това е първа стъпка в процедура за нарушения", съобщи Фон дер Лайен.

Британският парламент гласува противоречивия закон за Брекзит

Британският парламент гласува противоречивия закон за Брекзит

Отменя част от споразумението

"Писмото кани правителството на Великобритания да изпрати наблюденията си в рамките на месец", добави тя.

Британски законопроект за вътрешния пазар е в основата на разногласията, тъй като нарушава сделката за Брекзит. Ако бъде приет, ще бъде в пълно противоречие с договора.

Говорител на британското правителство коментира, че ще отговорят на писмото.

Британски министри признаха, че новият законопроект действително нарушава договора с Брюксел.

Тереза Мей се опълчи на Борис Джонсън за Брекзит без сделка

Тереза Мей се опълчи на Борис Джонсън за Брекзит без сделка

Напрежение в британския парламент

Според Фон дер Лайен Лондон не спазва поетите си задължения. Тя е убедена, че законопроектът, който предвижда промяна в условията в протокола за Северна Ирландия към споразумението, е в пряко нарушение.

Комисията предупреди Лондон да изтегли предложения законопроект до края на септември.

Законопроектът за вътрешния пазар предоставя правомощия на Джонсън да пренебрегне положение в споразумението за напускане на ЕС, което налага различни митнически правила за Северна Ирландия в сравнение с останалата част от Великобритания след изтичане на преходния период тази година.

След като крайният срок изтече на 30 септември, Комисията изпрати официално писмо с искане Лондон да предостави повече информация до месец - първа стъпка от наказателна процедура.