Противоречивият законопроект за вътрешния пазар бе приет на трето четене в Камарата на представителите на британския парламент с мнозинство от 84 гласа, предаде "Гардиън.

Депутатите гласуваха с 340 на 256 в полза на разрешаването на министрите да нарушават международното право.

След това документът отива за гласуване в Камарата на лордовете.

Законодателството заменя части от споразумението за оттегляне, подписано с ЕС от правителството на Борис Джонсън преди по-малко от година.

Коментирайки законопроекта малко преди гласуването, Ед Милибанд каза, че лейбъристите ще гласуват против него в резултат на последиците за децентрализация и поради разпоредбите му за министрите да нарушават международното право.

Законопроектът включва планове за "режим на взаимно признаване", след като Обединеното кралство напусне ЕС, което ще наложи регулаторните стандарти в една област на съюза да бъдат автоматично приети в други и централизира делегираните правомощия на Уестминстър.

Противоречивият законопроект предизвика бунт по време на гласуването на второ четене, като двама депутати консерватори гласуваха против, а други 30 се въздържаха.

Премиерът Борис Джонсън успя да овладее мащабен бунт в собствената си партия по-рано този месец заради противоречивото законодателство, докато успя да постигне компромисно споразумение.

Тереза Мей се опълчи на Борис Джонсън за Брекзит без сделка

Тереза Мей се опълчи на Борис Джонсън за Брекзит без сделка

Напрежение в британския парламент

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън разкритикува плановете като "пълна фронтална атака срещу децентрализацията" и аргументира, че кампанията за независимост е свързана със спиране на "подкопаването на шотландския парламент и нарушаване на неговите правомощия".

Министрите от Обединеното кралство подкрепят законопроекта, като твърдят, че той ще отстъпи място на по-големи разходи в прехвърлените райони след края на преходния период за Брекзит, включително за инфраструктура и култура, за първи път след прехвърлянето.

Но уелският министър за Брекзит Джереми Майлс описа тези уверения като "смешни" пред LabourList в понеделник, подчертавайки, че в същия законопроект правителството нарушава споразумение, подписано преди по-малко от година.

Двама бивши министри на Северна Ирландия се бунтуват срещу новия закон за Брекзит

Двама бивши министри на Северна Ирландия се бунтуват срещу новия закон за Брекзит

Законопроектът беше приет с мнозинство от 77 души

Сега законопроектът завърши напредъка си чрез Общото събрание и ще отиде при лордовете. Очаква се последните етапи да приключат едва през декември, като депутатите вероятно ще имат окончателно гласуване само няколко дни преди края на преходния период.