Двама бивши министри на Северна Ирландия Джулиан Смит и Карън Брадли се противопоставиха на новия закон за Брекзит. Това съобщи The Times.

Двамата бяха сред 27 депутати-консерватори, които се противопоставиха на плановете на правителството при второто четене на законопроекта за вътрешните пазари, като гласуваха с "въздържал се".

Законопроектът беше приет с мнозинство от 77 души, но редица други депутати от управляващата Консервативна партия предупредиха, че ще гласуват против правителството и ще се опитат да внесат изменения в законодателството, когато бъде представено пред Комисията по общи въпроси през следващата седмица.

Сред другите "бунтовници" са бившият финансов министър Саджид Джавид, Джефри Кокс и Джереми Райт. Няколко депутати заявиха, че въпреки че са гласували "за" плановете на правителството, те ще се противопоставят на конкретните клаузи в законопроекта. Двама депутати от торите - сър Роджър Гейл и Андрю Пърси, гласуваха против законопроекта.

Британският парламент прокара спорния законопроект за Брекзит

Британският парламент прокара спорния законопроект за Брекзит

За правителството е защитна клауза

В потенциален знак на компромис премиерът се обърна към депутатите с думите, че правителството може да им позволи да гласуват конкретно за това дали новите правомощия за отмяна на Северноирландската клауза да влязат в сила. Това предполага, че правителството може да бъде готово да подкрепи поправката, предложена от Боб Нийл. Джонсън се сблъсква с опозиция в Камарата на лордовете. Премиерът е притиснат да обясни как мерките в законопроекта за вътрешните пазари биха попречили на ЕС да "блокира" Северна Ирландия я и да спре търговията с останалата част на Обединеното кралство