Великобритания и ЕС заявиха, че различията остават в търговските преговори за Брекзит след две седмици интензивни преговори, предаде "Политико".

Главният преговарящ на Обединеното кралство Дейвид Фрост заяви в Twitter, че пропуски остават по някои основни въпроси, но настоя, че е постигнат напредък.

Неговият колега от ЕС Мишел Барние прозвуча по-песимистично, без да споменава за напредък.

"Въпреки усилията на ЕС да намери решения, много сериозни различия остават в равни условия, управление и риболов", каза той на същата платформа. "Това са съществени условия за всяко икономическо партньорство." Барние добави, че ЕС е подготвен за всички сценарии.

Твърди се, че атмосферата в разговорите е била градивна през последните две седмици, според един човек, запознат с процеса, с напредък в съставянето на правни текстове. Но ключовите въпроси около равнопоставеността и рибите продължават да се спъват в преговорите.

Брюкселски дипломат издаде разочарованието си от Великобритания.

"Изглежда, че Великобритания не се ангажира достатъчно по ключови въпроси като равни условия, управление и риболов", каза той.

Друг високопоставен дипломат от ЕС каза, че предстои много работа, а "часовникът тиктака".

ЕС продължава преговорите с Великобритания, но и се готви за Брекзит без споразумение

ЕС продължава преговорите с Великобритания, но и се готви за Брекзит без споразумение

Великобритания разочарована

Дейвид Макалистър, председателят на британската координационна група на Европейския парламент, заяви на събитие, организирано от представителството на Долна Саксония, че оптимизмът му спада.

"Вчера щях да кажа, че съм предпазлив оптимист. Днес обаче чухме от Мишел Барние, че няма движение от Обединеното кралство и разбира се, сега сме под голям натиск във времето ", каза той.

Макалистър добави, че заместник-служителите ще продължат техническите разговори в четвъртък и петък, докато Барние и Фрост ще се срещнат отново в неделя.

Но Бернд Ланге, председател на търговската комисия на Европейския парламент, изрази опасения, че може да изтече времето за проверка на сделката.

Великобритания пренебрегна ултиматума на ЕК за Брекзит

Великобритания пренебрегна ултиматума на ЕК за Брекзит

Европейският съюз не е получил отговор от страна на Великобритания

"На ръба съм да загубя търпението си и да отхвърля проекта, защото той наистина вече не може да отговаря на демократичните принципи", каза той на същото събитие.

Великобритания не изпълни ултиматума на Европейската комисия да отговори на официално оплакване във връзка с план на Лондон да наруши споразумението за Брекзит с британско законодателство, обявиха от Комисията, предаде АФП.

"Към днешна дата Европейският съюз не е получил отговор от страна на Великобритания", каза говорител пред журналисти, три дни след изтичане на поставения краен срок Лондон да отговори на Брюксел.

"Ние обмисляме следващите стъпки, включително публикуване на мотивирано становище" - следващата стъпка от правните действия на Брюксел срещу Великобритания, предприети преди месец, добави представителят.

Британски законопроект за вътрешния пазар е в основата на разногласията, тъй като нарушава сделката за Брекзит. Ако бъде приет, ще бъде в пълно противоречие с договора.

Британски министри признаха, че новият законопроект действително нарушава договора с Брюксел.

Комисията предупреди Лондон да изтегли предложения законопроект до края на септември.

Законопроектът за вътрешния пазар предоставя правомощия на премиера Борис Джонсън да пренебрегне положение в споразумението за напускане на ЕС, което налага различни митнически правила за Северна Ирландия в сравнение с останалата част от Великобритания след изтичане на преходния период тази година.

След като крайният срок изтече на 30 септември, Комисията изпрати официално писмо с искане Лондон да предостави повече информация до месец - първа стъпка от наказателна процедура, която Лондон пренебрегна.