Британският премиер Борис Джонсън заяви, че във вторник е говорил с новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън за съвместна работа по справяне с изменението на климата и възстановяване от пандемията COVID-19, съобщава "Ройтерс".

Джонсън прогнозира тесни отношения със САЩ при Байдън, виждайки общи точки по въпроси като изменението на климата, въпреки че избраният президент е изказвал опасения относно политиката си за Брекзит.

"Току-що говорих с Байдън, за да го поздравя", каза Джонсън. "Очаквам с нетърпение да укрепим партньорството между нашите страни и да работим с него по нашите общи приоритети - от борбата с изменението на климата, до насърчаването на демокрацията и по-доброто справяне с пандемията."

Джонсън никога не се е срещал с Байдън и се предполага, че ще трябва да работи усилено, за да насърчи така наречената "специална връзка" между историческите съюзници.

Джонсън ще работи с Байдън за защита на демокрацията и застрашения глобален ред

Джонсън ще работи с Байдън за защита на демокрацията и застрашения глобален ред

Рааб: Байдън няма по-близък съюзник или по-надежден приятел от Великобритания

След обаждането кабинетът на Джонсън заяви, че премиерът е поканил Байдън на Конференцията на ООН за климатичните промени, известна като COP26, в Глазгоу следващата година.

В него се казва, че Джонсън и Байдън са се ангажирали да изградят партньорството на своите страни в области като търговията и сигурността - включително чрез отбранителния алианс на НАТО.

По време на разговора не се споменава каквато и да е дискусия за Брекзит. Правителството на Джонсън търси търговска сделка с Европейския съюз, но заяви, че е готово да си тръгне и без такава.

Джонсън представи законодателство, което би нарушило Северноирландския протокол за договора за Брекзит, който се стреми да избегне физическа митническа граница между британската провинция и Ирландия, членка на ЕС.

Това предизвика предупреждение от Байдън, който говори за важността на своето ирландско наследство, че Обединеното кралство трябва да спазва мирното споразумение за Северна Ирландия от 1998 г., тъй като се оттегля от блока или няма да може да има отделна търговска сделка със САЩ.

Премиерът Джонсън понесе тежко поражение в Камарата на лордовете за Брекзит

Премиерът Джонсън понесе тежко поражение в Камарата на лордовете за Брекзит

Законопроектът за вътрешния пазар има за цел да защитава търговията