Великобритания и САЩ ще работят заедно в подкрепа на демокрацията и борбата с изменението на климата, заяви британският премиер Борис Джонсън в неделя, като същевременно отрече, че близките му връзки с президента Доналд Тръмп ще навредят на отношенията между Великобритания и САЩ, след като новоизбраният президент Джо Байдън встъпи в длъжност, съобщава АП.

Джонсън поздрави Байдън и новоизбрания вицепрезидент Камала Харис за тяхната победа и каза, че "общата глобална перспектива" на двете страни ще бъде жизненоважна за изграждането на основан на правила глобален ред, който е под заплаха.

"САЩ са нашият най-близък и най-важен съюзник", каза Джонсън. "И това е при всеки президент, премиер след премиер. Няма да се промени."

Джонсън каза на "Асошиейтед прес" по време на интервю в неделя в офисите му в "Даунинг Стрийт" 10, че очаква "да работим с президента Байдън и неговия екип по много важни неща за нас през следващите седмици и месеци: справяне с климатичните промени, търговия, международна сигурност, много, много, много, много, много други въпроси."

Миналата година Байдън нарече британския лидер "клонинг" на Тръмп и критикува излизането на Великобритания от Европейския съюз, което Джонсън отстоява и ръководи.

Джонсън обаче каза, че "има много повече неща, които обединяват правителството на тази държава и правителството във Вашингтон по всяко време и на всеки етап, отколкото ни разделят".

"Имаме общи ценности. Имаме общи интереси. Имаме обща глобална перспектива", каза Джонсън. "Имаме огромна работа, която трябва да свършим заедно, за да защитим тези ценности: вяра в демокрацията, в свободата на словото по целия свят, в правата на човека, в свободната търговия, в международния ред, основан на правилата."

Великобритания се надяваше да осигури бързо търговско споразумение със САЩ след официалното си напускане от ЕС през януари. Промяната в администрацията във Вашингтон оставя перспективите за сделка несигурни и може да засили натиска върху Джонсън да подпише споразумение с ЕС, преди Великобритания икономически да се раздели с блока в края на тази година.

Търговските преговори след Брекзит трябва да бъдат възобновени в понеделник, като крайният срок, наложен от двете страни, е само след дни.

"Винаги съм бил голям ентусиаст за търговска сделка с нашите европейски приятели и партньори", каза Джонсън, който многократно е заявявал, че е готов да се оттегли от търговските преговори за Брекзит без споразумение. "Мисля, че това трябва да се направи. Общите контури са доста ясни."

Джонсън каза, че все още се надява да постигне търговска сделка в САЩ, но знае, че американците ще бъдат "тежки преговарящи". "Мисля, че има голям шанс да направим нещо."

Големите съюзници на САЩ поздравиха Байдън въпреки отказа на Тръмп да отстъпи

Големите съюзници на САЩ поздравиха Байдън въпреки отказа на Тръмп да отстъпи

Макрон към Байдън: Имаме много работа и предизвикателства, хайде да работим заедно

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън няма да има по-близък съюзник или по-надежден приятел от Великобритания, заяви в неделя външният министър Доминик Рааб, изразявайки увереност, че "специалните отношения" на двете страни ще издържат, съобщава "Ройтерс".

"Много съм уверен, че от изменението на климата до сътрудничеството в областта на коронавируса и борбата с тероризма има огромна основа от интереси и ценности, които ни свързват много тясно", каза Рааб.

"Той (Байдън) няма да има по-голям съюзник, по-надежден приятел от Обединеното кралство."

Консервативният бивш финансов министър Саджид Джавид повтори неговите възгледи, като нарече изборите "най-добрият резултат" за Великобритания и прогнозира, че Джонсън има много по-големи шансове да подпише търговска сделка под управлението на Байдън, вместо "протекционистичния" Тръмп.

Но търговските преговори на Великобритания с ЕС може да хвърлят сянка върху отношенията между Джонсън и Байдън, след като избраният американски президент изрази загриженост дали Великобритания ще подкрепи мирното споразумение от Северна Ирландия от 1998 г. и заяви, че се е надявал на "различен резултат" от референдума за Брекзит през 2016 г.

Британското правителство нееднократно е заявявало, че ще подкрепи Споразумението от Разпети петък, с което приключи 30-годишното насилие в Северна Ирландия.

Американският сенатор Крис Кунс, демократ, заяви пред БиБиСи, че очаква "известно преразглеждане на каквито и да било коментари относно момента на Брекзит". "Специалните отношения между Съединените щати и Обединеното кралство са в продължение на десетилетия и очаквам, че веднага ще има възможности за посещения и разговори."

Докато някои световни лидери поздравяват Байдън, други все още мълчат

Докато някои световни лидери поздравяват Байдън, други все още мълчат

Има някои забележими отсъствия