Президентът на САЩ Джо Байдън подчерта решителния си ангажимент към знаковото мирно споразумение от Разпети петък от 1998 г. и необходимостта да се поддържа политическата и икономическата стабилност на Северна Ирландия.

Това съобщи "Ройтерс".

"Ние силно подкрепяме това и смятаме, че е от решаващо значение да бъде поддържано", каза Байдън в началото на виртуална среща с ирландския премиер Майкъл Мартин в деня на Свети Патрик. "Политическата и икономическа стабилност на Северна Ирландия е в интерес на всички хора."

Паравоенни групи от Северна Ирландия напуснаха Споразумението от Белфаст

Паравоенни групи от Северна Ирландия напуснаха Споразумението от Белфаст

В писмо до Джонсън от 3 март те пишат, че оттеглят подкрепата си

Байдън и Мартин обещаха да разширят връзките между двамата близки съюзници, включително по въпроси като изменението на климата, борбата с пандемията на коронавируса и изследванията на рака.

Мартин каза, че очаква с нетърпение посещението във Вашингтон и се надява Байдън да успее да посети Ирландия, след като бъде безопасно.

Ирландският лидер благодари на Байдън за неговата "непоклатима подкрепа" на Споразумението от Великия петък, добавяйки: "Това означава много. И това има значение".

Полицията в Северна Ирландия притеснена от взривоопасната атмосфера заради Брекзит

Полицията в Северна Ирландия притеснена от взривоопасната атмосфера заради Брекзит

Полицейските патрули бяха засилени

Споразумението от Разпети петък, известно също като Белфасткото споразумение е сключено на 10 април 1998 г. в двореца Стормонт край Белфаст.

Това е мирно споразумение, предназначено да регламентира бъдещето на Северна Ирландия и да сложи край на продължилата няколко десетилетия кървава гражданска война на острова.

Подписано е от представители на правителствата на Република Ирландия (Ейре) и на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. Прието е от повечето политически партии в Северна Ирландия, включително от Шин Фейн и от по-малки партии.