Напрежението сред общността в Северна Ирландия е високо заради новите пост-Брекзит търговски договорености. Това обяви най-висшият полицейски началник в британската провинция, цитиран от "Франс прес".

Главният полицейски началник в Северна Ирландия Саймън Бърн подчерта, че неговият подчинен, натоварен с надзора на Брекзит, "признава, че в момента там се усеща взривоопасна атмосфера".

Коментарът на Бърн беше направен, след като тази седмица Европейският съюз и северноирландското министерство на земеделието изтеглиха служители от пристанищата в Белфаст и Ларн, след като графити определиха граничния персонал, извършващ пост-Брекзит проверките, като "мишени".

"Зловещи и грозни" призраци от миналото се събуждат в Северна Ирландия

"Зловещи и грозни" призраци от миналото се събуждат в Северна Ирландия

Проблемът са търговските бариери между Северна Ирландия и останалата част на Великобритания

Полицейските патрули бяха засилени, докато камиони, пристигащи на фериботи от континентална Великобритания, минаваха през нови пунктове, договорени между Лондон и Брюксел в резултат на развода.

Бърн каза пред полицейския съвет на Северна Ирландия, че полицаите "следят наистина внимателно настроенията на общността".

"Ще го правим в обозримо бъдеще, докато не се уверим, че... нещата са се поуспокоили в сравнение с настощия момент", отбеляза той.

"Протоколът за Северна Ирландия", специален набор от правила за търговията след Брекзит за територията на Обединеното кралство, беше активиран на 1 януари, когато приключи преходният период след Брекзит и се усетиха пълните ефекти от разделението.

Великобритания поиска ЕС да удължи гратисния период за Северна Ирландия до 2023 г.

Великобритания поиска ЕС да удължи гратисния период за Северна Ирландия до 2023 г.

Гратисният период изтичаше в края на март

Съгласно споразумението Северна Ирландия на практика остава в митническия съюз на ЕС и в единния пазар за стоки, което означава, че се изискват проверки на товари, пристигащи от Англия, Шотландия и Уелс.

Споразуменията избягват изграждането на инфраструктура по границата между Северна Ирландия и членката на ЕС Република Ирландия - точка на възпламеняване в 30-годишен сектантски конфликт, приключил през 1998 г.

Налице е обаче недоволство от протокола сред юнионистите в разделената провинция, които смятат, че новите проверки нарушават конституционния им статус чрез прекъсване на връзките с континентална Великобритания.

Нарастващо недоволство в Северна Ирландия заради споразумението за Брекзит

Нарастващо недоволство в Северна Ирландия заради споразумението за Брекзит

Недоволството по-конкретно е сред юнионистите

Ситуацията се влоши миналия петък, когато, след като години наред се спореше дали протоколът беше необходим и неизменим, ЕС заплаши едностранно да не зачете части от него в спор за ваксини срещу коронавируса.

Брюксел бързо отстъпи от заплахата, която сега масово се смята за дипломатически гаф.

Но Бърн каза, че след скандала с ваксините ситуацията със сигурността "бързо се е ускорила", кулминирайки в принудителното изтегляне на пристанищните служителите в понеделник и вторник.

Недостиг на храна заради Брекзит в Северна Ирландия

Недостиг на храна заради Брекзит в Северна Ирландия

Северна Ирландия предупреди Обединеното кралство за гранични проблеми