Премиерът на Ирландия осъди сплашването на длъжностни лица, извършващи проверки след Брекзит в пристанищата в Северна Ирландия като "много зловещо и грозно събитие", информира "Ройтерс".

Сплашването накара Европейската комисия временно да изтегли служителите си, изпратени в Северна Ирландия да контролират проверките. Местните служители бяха изтеглени по-рано.

Много пробритански юнионисти яростно се противопоставят на новите търговски бариери, въведени между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство като част от протокола за Северна Ирландия, който е отделно споразумение за региона след излизането на Великобритания от ЕС.

Нарастващо недоволство в Северна Ирландия заради споразумението за Брекзит

Нарастващо недоволство в Северна Ирландия заради споразумението за Брекзит

Недоволството по-конкретно е сред юнионистите

Правителството на Северна Ирландия временно спря някои проверки в пристанищата Ларн и Белфаст късно вчера, след като местен общински съвет оттегли служителите заради опасения за безопасността, а полицията заяви, че ще увеличи патрулите.

"Бих осъдил заплашителните тактики срещу работниците... Това е много зловещо и грозно събитие и очевидно ще направим всичко възможно, за да подпомогнем и смекчим положението", изтъкна ирландският премиер Майкъл Мартин пред репортери.

Общинският съвет, чийто персонал е инспектирал стоки в пристанище Ларн, заяви, че сериозните опасения относно тяхната безопасност са се повишили след ръст на "зловещото и заплашително поведение" през последните седмици, включително появата на графити, определящи пристанищния персонал като "мишени".

Недостиг на храна заради Брекзит в Северна Ирландия

Недостиг на храна заради Брекзит в Северна Ирландия

Северна Ирландия предупреди Обединеното кралство за гранични проблеми

Местният кмет отбеляза, че е получил информация, че хората свалят регистрационните номера на автомобилите на пристанищния персонал.

"Много е тревожно, когато чуеш за заплахи срещу който и да е от хората тук", отбеляза членка на персонала на пристанището Ларн, която е пожелала да остане анонимна, тъй като не е упълномощена да говори за медии.

Протоколът в споразумението между Великобритания и Европейския съюз след Брекзит цели да поддържа принципите на Споразумението от Разпети петък от 1998 г. и отворената граница на Северна Ирландия с Ирландия, като запазва региона в митническата територия на Обединеното кралство, но също така е в съответствие с единния пазар на стоки на ЕС.

На практика това доведе до закъснения, а в някои случаи до спиране на търговията с някои ежедневни стоки с произход от Великобритания.

Високопоставен член на Демократичната юнионистическа партия (DUP), най-голямата юнионистка партия в Северна Ирландия, която призова Лондон да се стреми да премахне новите търговски бариери, апелира за спокойствие и отчасти обвини Европейския съюз, че действал "безразсъдно", за да се опита да попречи на износа на ваксини през ирландската граница.

Най-тежки последици от Брекзит се очертават за Ирландия

Най-тежки последици от Брекзит се очертават за Ирландия

Огромни промени в търговията и в придвижването...

"Гаф" на служителите на ЕС в кратко обръщане към и рязко ревизиране на извънредните правомощия в протокола за Северна Ирландия по време на конфликт с Великобритания заради COVID-19 ваксините през последните дни допълнително разгневи юнионистите.

В отговор на критиките говорителят на Европейската комисия увери, че сплашването е възникнало преди фурора заради извънредните правомощия и че "каквато и да е причината, заплахата за насилие е просто неприемлива".

Управляваната от Великобритания Северна Ирландия остава дълбоко разделена по сектантски линии дори след мирното споразумение от 1998 г., като католическите националисти се стремят към обединение с Ирландия, а протестантските юнионисти искат да останат част от Великобритания.

Трима членове на несектантската партия "Алианс" публикуваха снимки в "Туитър" на подобни графити. На единия е пишело "RIP (почивай в мир) GFA", визирайки Споразумението от Разпети петък от 1998 г.

"Не бива да се заплашват хората, но трябва да се направи нещо", настоя Уилям Бегс, жител на Ларн, разхождащ кучето си из преобладаващо протестантския град, където някои празнуват своята идентичност и лоялност към британската корона, като боядисват маркировката по пътищата в червено, бяло и синьо с цветовете на британското знаме.

"Това е лоялистки град и е налице много гняв за границата по Ирландско море. Тя не трябва да е там", подчерта Уилям Бегс.

Брекзит приключи, окончателно и след 4 години драма

Брекзит приключи, окончателно и след 4 години драма

На 31 декември в 23,00 часа по Гринуич преходният период изтече