Европейският съюз заплаши Великобритания с ответни действия, ако откаже да приложи търговските споразуменията след Брекзит в Северна Ирландия, след като преговорите за разрешаване на спора се разпаднаха без постигане на договорка, информира "Франс прес".

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович настоя, че търпението на Брюксел към Лондон било "изчерпано" заради неспособността му да наложи проверки на стоките, които се отправят към британската провинция от Великобритания.

"Днес мога да кажа, че сме на кръстопът в нашите отношения с Великобритания. Доверието, което трябва да бъде в основата на всички отношения, трябва да бъде възстановено", каза той на пресконференция в Лондон, където е днес на посещение.

ЕС и Великобритания без пробив в спора за Северна Ирландия

ЕС и Великобритания без пробив в спора за Северна Ирландия

А там напрежението нараства

Има "множество и фундаментални пропуски" в спазването на споразумението от страна на Великобритания, добави той.

"Ако Обединеното кралство предприеме допълнителни едностранни действия през следващите седмици, няма да се притесняваме да реагираме бързо, твърдо и решително", настоя Шефчович.

Запитан каква форма може да приеме това, той уточни, че може да включва правни действия, арбитраж или други ответни мерки, включително целенасочени мита, което предизвика говорене за "колбасна война" между Обединеното кралство и ЕС от британската страна на Ламанша.

Но той изтъкна: "Не искаме това да се случи ... Не е твърде късно. Нека коригираме пътя."

Ирландците виждат обединена Ирландия до 25 години

Ирландците виждат обединена Ирландия до 25 години

Брекзит отвори стари рани в дълбоко разделения регион

Високопоставен британски представител, близък до преговорите, също е подчертал, че "никой не иска да влиза в търговска война или нещо близко до нея", и е отхвърлил Обединеното кралство да е нарушило споразумението, като каза, че то е "проектирано да даде доста широки полета за отговор на събития".

Лондон и Брюксел подписаха в последния момент търговско споразумение през декември, почти четири години след историческото гласуване за Брекзит и само седмици преди Великобритания да напусне европейския единен пазар и митническия съюз.

Двете страни договориха отделно споразумение за Северна Ирландия, която има единствената сухопътна граница на Обединеното кралство с ЕС, за да се предотврати навлизането на непроверени стоки на единния пазар.

Но пристанищните проверки на доставките, отправящи се към Северна Ирландия от основната територия на Великобритания - Англия, Шотландия и Уелс - предизвикаха смут в юнионистките общности, които настояват, че това променя тяхното място в по-широката Великобритания.

ФАЦ: Брекзит може да разпали отново конфликта в Северна Ирландия

ФАЦ: Брекзит може да разпали отново конфликта в Северна Ирландия

Опасността от ескалация расте...

Проверките трябваше да бъдат преустановени по-рано тази година заради заплахи към пристанищния персонал, а протоколът беше обвинен за най-сериозното насилие от години в британската провинция.

Увеличаването на документооборота за стоки от Великобритания, отправящи се към Северна Ирландия, причини закъснения, а в някои случаи и недостиг в магазините.

Обединеното кралство също така удължи гратисния период за проверки на британски месни продукти, отправящи се към Северна Ирландия, включително колбаси, до края на този месец.

Но правителството изтъкна, че да се прави това било "глупост". Британският премиер Борис Джонсън заяви пред парламента, че искал да защити териториалната и икономическата цялост на страната.

Полицаи са ранени при безредиците в Северна Ирландия

Полицаи са ранени при безредиците в Северна Ирландия

Пострадали са нови 14 служители на реда

"Това, което правим, е да дадем приоритет на правото и възможността на хората в Северна Ирландия да имат достъп, както те би трябвало, свободно и непрекъснато, до стоки и услуги от цяла Великобритания", добави той.

Британският министър за Брекзит Дейвид Фрост от своя страна характеризира три часа и половина дискусии с Марош Шефчович като "откровени и честни", но увери, че диалогът не е прекъснат и са планирани още срещи.

Но той призова ЕС да бъдел по-гъвкав, за да адресира проблема в Северна Ирландия прагматично, предвид крехкия мир в провинцията.

"Това, което наистина трябва да направим сега, е много спешно да намерим някои решения, които подкрепят белфасткото Споразумение от Разпети петък, подкрепят мирния процес в Северна Ирландия и позволяват нещата да се нормализират", изтъкна той пред репортери.

Лоялистите в Северна Ирландия поискаха промени в Брекзит и мир

Лоялистите в Северна Ирландия поискаха промени в Брекзит и мир

След седмица на протести и насилия

ЕС вече започна наказателна процедура срещу Обединеното кралство, след като то забави митническия контрол върху някои стоки, пристигащи в Северна Ирландия от Великобритания, и индикира, че има подкрепа от САЩ, ако реши да действа отново.

Договореностите между Брюксел и Лондон имат за цел да поддържат мира в Северна Ирландия и да предотвратят "твърда" граница с Ирландия, която е членка на ЕС, след като три десетилетия насилие във връзка с британското управление до голяма степен приключи с мирното споразумение от 1998 г.

Недоволството от договорения протокол вече изигра роля в оставката на първия министър на Северна Ирландия Арлин Фостър, номинирането на по-твърд юнионист за неин наследник - и обещания за по-твърда линия.

Били Хътчинсън от Прогресивната юнионистка партия заяви по-рано днес пред британските депутати, че силата на чувството не можела да бъде надценена.

"Лоялизмът се чувства застрашен в момента", каза той, като добави, че протоколът "повдигна повече въпроси и притеснения, отколкото да е уредил каквото и да е".

Ала Сефчович настоя "не можем да предоговаряме" документа, добавяйки, че "ядрото на протокола" не може да бъде отменено.

Лондон и Брюксел трябва да поемат отговорност за размириците в Северна Ирландия

Лондон и Брюксел трябва да поемат отговорност за размириците в Северна Ирландия

Ако не се споразумеят, рискуват реална ескалация на насилието