Пробританските лоялисти в Северна Ирландия заявиха в петък, че са наложителни промени в споразумението за Брекзит и други проблеми и се обявиха за слагане на насилието след уличните сблъсъци, продължили седмица, предаде "Ройтерс".

Въпреки призивите за спокойствие от Лондон, Дъблин и Вашингтон, нощните вълнения в пробританските райони се разпространиха по-нататък към ирландските националистически части на Белфаст в четвъртък, където полицията отговори с водни оръдия. Повече от 70 полицаи са били ранени.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън и ирландският му колега Михол Мартин също призоваха за спиране на насилието. Безредиците, които продължават вече седмица, са провокирани от младежи от протестантската и от католическата част на Белфаст. На уличните сблъсъци са били забелязани дори деца на 12-13 години. На 7 април размирниците запалиха автобус.

Трета нощ на безредици в Северна Ирландия

Трета нощ на безредици в Северна Ирландия

Сблъсъците са възникнали на фона на растящото напрежение

Един от поводите за уличното напрежение стана погребението на бивш член на терористичната групировка Ирландска републиканска армия (ИРА), на което присъстваха политици от католическата проирландска партия "Шин фейн". Решението на прокуратурата да не ги подведе под отговорност за нарушаване на карантинните мерки предизвика недоволството на протестантите, лоялни към властите в Лондон.

Същевременно крехкото равновесие в региона беше нарушено от излизането на Великобритания от ЕС.

Редица протести на лоялисти, планирани за петък вечерта, бяха отложени в плакати, излепени в про-британски райони, според които това е знак на уважение към кралица Елизабет и кралското семейство след смъртта на принц Филип.

Сблъсъците са едни от най-тежките прояви на насилие в Северна Ирландия от години и пораждат безпокойство относно мирното споразумение от 1998 г., което сложи край на три десетилетия сектантски и политически кръвопролития, по време на които бяха убити 3600 души.

Лидерът на "Шин Фейн" Мери Лу Макдоналд заяви, че се страхува, че протестите могат да продължат цяло лято.