Съпругът на британската кралица Елизабет II - принц Филип - е починал. Това съобщи кралското семейство в "Туитър".

Той беше на 99 години. Оставаха му още два месеца, за да навърши 100 години, след като е роден на 10 юни 1921 г. Той е живял по-дълго от всеки друг мъж в британското кралско семейство в историята.

Уточнява се, че Филип е починал в замъка Уиндзор.

"Кралското семейство, заедно с хората по целия свят, скърби за загубата", се казва в съобщение на Бъкингамския дворец.

Съпругът на кралица Елизабет II беше откаран в болница в началото на 2021 г. и прекара около месец в болницата. По това време се съобщаваше, че хоспитализацията е предпазна мярка, взета от лекуващите го лекари, тъй като херцогът се чувства зле. По-късно херцогът на Единбург беше преместен в болницата "Свети Вартоломей", където той продължи да бъде лекуван от инфекция, а също претърпя сърдечна операция.

В средата на март принц Филип беше изписан от болницата и се върна в замъка Уиндзор.

Принц Филип е роден на гръцкия остров Корфу на 10 юни 1921 г. Получил образование във Франция, Англия, Германия и Шотландия, той се присъединява към британския кралски флот през 1939 г. През тази година той започва да си кореспондира с младата принцеса Елизабет, негова трета братовчедка (и двамата са пра-правнуци на кралица Виктория и принц Алберт) и наследник на британския трон, след като я среща няколко години преди това.

След като Втората световна война приключва, принц Филип поиска разрешение от крал Джордж VI да се ожени за дъщеря му принцеса Елизабет, което монархът даде. Бракът им продължи 73 години. 

Преди да се ожени за наследницата на британския престол, Филип премина от православието в англиканството и се отказа от титлите, като получи в замяна титлата херцог на Единбург. Титлата британски принц беше присъдена на Филип едва през 1957 г.

По време на управлението на Елизабет II Филип оглавява различни британски и международни организации, включително Световния фонд за дивата природа (WWF), и заема други почетни длъжности - от маршал на ВВС до лорд-адмирал.

През 2017 г. принц Филип се оттегли от публични дейности.

Двойката има четири деца: Чарлз, принц на Уелс; принцеса Анна; принц Андрю, херцог на Йорк; и принц Едуард, граф на Уесекс.