В столицата на Северна Ирландия Белфаст отново се стигна до улични сблъсъци между младежи и полицията, съобщи Дойче веле.

Участниците в безредиците хвърляха камъни и "коктейли Молотов" срещу служителите на реда. В отговор полицаите прибегнаха да употреба на водни оръдия и заплашиха да използват гумени куршуми. По данни на Guardian, предишната вечер вече са били използвали такива куршуми.

Министърът на правосъдието на Северна Ирландия Наоми Лонг призова насилието да бъде прекратено. По думите й, младежи националисти са извършили нападения срещу полицаите.

Шеста поредна нощ на безредици и насилие в Северна Ирландия

Шеста поредна нощ на безредици и насилие в Северна Ирландия

Първият министър на Северна Ирландия Арлийн Фостър осъди атаката

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън и ирландският му колега Михол Мартин също призоваха за спиране на насилието.

Безредиците, които продължават вече седмица, са провокирани от младежи от протестантската и от католическата част на Белфаст.

Associated Press отбелязва, че уличните сблъсъци са били забелязани дори деца на 12-13 години. На 7 април размирниците запалиха автобус.

Съобщава се, че са ранени най-малко 55 полицаи.

Един от поводите за уличното напрежение стана погребението на бивш член на терористичната групировка Ирландска републиканска армия (ИРА), на което присъстваха политици от католическата проирландска партия "Шин фейн". Решението на прокуратурата да не ги подведе под отговорност за нарушаване на карантинните мерки предизвика недоволството на протестантите, лоялни към властите в Лондон.

Същевременно крехкото равновесие в региона беше нарушено от излизането на Великобритания от ЕС.

Трета нощ на безредици в Северна Ирландия

Трета нощ на безредици в Северна Ирландия

Сблъсъците са възникнали на фона на растящото напрежение