Полицията и политици в Северна Ирландия призоваха за спокойствие след три нощи на насилие. Протестантски младежи започнаха да замерят полицаи с тухли и коктейли "Молотов", информира АП.

Сблъсъците са възникнали на фона на растящото напрежение около търговските правила за Северна Ирландия след Брекзит и влошаването на отношенията между страни в правителството на Белфаст, в които протестанти и католици споделят властта.

Байдън подкрепи споразумението от Разпети петък за Северна Ирландия

Байдън подкрепи споразумението от Разпети петък за Северна Ирландия

Позиция на президента на САЩ за Брекзит и ЕС

Полицията съобщи, че служители на реда са били атакувани в Лондондери в неделя вечерта. Също има безредици в два пробритански района на юнионистите край Белфаст. От полицията поясниха, че повечето замесени в безредиците са младежи.

Имаше безредици в петък и събота в райони на юнионистите. 27 полицаи са ранени. 8 души са с повдигнати обвинения, като най-младия е момче на 13 г.

Икономическото отделяне на Великобритания от ЕС в края на 2020 г. разклати деликатния политически баланс в Северна Ирландия.

ЕС готви наказателна процедура и съд за Великобритания за Северна Ирландия

ЕС готви наказателна процедура и съд за Великобритания за Северна Ирландия

Посланиците на 27-те страни членки на ЕС са запознати с плана

Новото търговско споразумение между Великобритания и ЕС наложи митнически и гранични проверки на някои стоки при транспортирането им между Северна Ирландия и останалата част на Великобритания. Целта е да се избегнат проверки между Северна Ирландия и Ирландия, защото отворена ирландска граница помогна за укрепване на мирния процес със сключването на Белфасткото споразумение през 1998 г.

Споразумението сложи край на десетилетия насилие между ирландските републиканци, британските лоялисти и въоръжените сили на Обединеното кралство. При конфликта загинаха повече от 3000 души. Но юнионистите се оплакват, че новите проверки означават нова граница в Ирландско море между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания.