Европейският съюз предприема правни действия срещу Великобритания през следващите дни, след като Лондон прие едностранно решение, което осигурява на бизнеса в Северна Ирландия повече време да се адаптира с правилата след Брекзит, пише "Гардиън".

Паравоенни групи от Северна Ирландия напуснаха Споразумението от Белфаст

Паравоенни групи от Северна Ирландия напуснаха Споразумението от Белфаст

В писмо до Джонсън от 3 март те пишат, че оттеглят подкрепата си

Посланиците на 27-те страни членки на ЕС са запознати с плана във вторник, който вероятно ще бъде от две степени - започване на официална наказателна процедура, която може да завърши в Съда на ЕС и задействане на механизма за уреждане на спорове към споразумението за Брекзит.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович е заявил пред посланиците, че все още се работи върху плановете, но дипломати съобщиха, че е постигнато пълно споразумение на срещата, че ЕС "трябва да действа твърдо" и първите мерки могат да бъдат предприети най-рано тази седмица.

ЕС обвини Великобритания, че нарушава Протокола за Северна Ирландия

ЕС обвини Великобритания, че нарушава Протокола за Северна Ирландия

Писмото е адресирано до британския министър Майкъл Гоув

За да се избегне твърда граница на остров Ирландия, Протоколът за Северна Ирландия, част от споразумението за напускане на Общността, изисква проверка на стоките от Великобритания за Северна Ирландия, за да е сигурно, че се спазват правилата на Общността.

Някои проверки вече засегнаха веригите на доставки в Северна Ирландия, предизвиквайки протести от юнионистки партии, но гратисните периоди - първият ще изтече в края на този месец - за момента отлагат пълното им прилагане.

Северна Ирландия поиска от Великобритания едностранно да удължи гратисните периоди.

Полицията в Северна Ирландия притеснена от взривоопасната атмосфера заради Брекзит

Полицията в Северна Ирландия притеснена от взривоопасната атмосфера заради Брекзит

Полицейските патрули бяха засилени

Шефчович, съпредседател на съвместната комисия за съблюдаване прилагането на споразумението за напускане, обвини Великобритания в нарушаване на сделката и потенциално на международното право, а също така, че избягва конструктивно сътрудничество.