Изпълнителната власт на Северна Ирландия ще проведе среща тази сутрин, за да бъде осведомена за продължаващите безредици, след като бе откраднат автобус и запален в Белфаст по време на шеста поредна нощ на насилие, пише "Гардиън".

Автобусът е бил запален в район между националистически и юнионистки общности, поясниха от полицията. Съобщава се, че шофьорът на автобуса не е пострадал. Отделно служители на реда са били замеряни с камъни, докато фотожурналист е бил нападнат по време на работа в сряда вечерта. Също се съобщава за запалени гуми и кошове за смет.

Трета нощ на безредици в Северна Ирландия

Трета нощ на безредици в Северна Ирландия

Сблъсъците са възникнали на фона на растящото напрежение

Първият министър на Северна Ирландия Арлийн Фостър осъди атаката, като подчерта, че няма оправдание за насилие, грешно е и трябва да бъде прекратено. Фостър каза още, че протестите "не представляват юнионизма или лоялизма", а са позор за Северна Ирландия.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън също осъди насилието. Той изрази дълбока тревога от сцените на насилие в Северна Ирландия.

Ирландският му колега Майкъл Мартин призова лидерите на Дъблин, Белфаст и Лондон да обединят сили за прекратяване на насилието.

Насилието и безредиците започнаха от миналия петък в някои части на Северна Ирландия, включително Белфаст, Дери и части от Антрим. Лоялисти изразиха гнева си от наскоро взето решение да не се преследват наказателно лидери на "Шин Фейн" заради масово присъствие на погребение. Демократичната юнионистка партия изрази недоволството си от решението, като обяви, че отрязва едно правило за "Шин Фейн" и друго за обикновените хора, които изгубиха близките си по време на пандемията и не можеха да присъстват на погребенията. Други хора недоволстват от Брекзит и граничните проверки.

Новото търговско споразумение между Великобритания и ЕС наложи митнически и гранични проверки на някои стоки при транспортирането им между Северна Ирландия и останалата част на Великобритания. Целта е да се избегнат проверки между Северна Ирландия и Ирландия, защото отворена ирландска граница помогна за укрепване на мирния процес със сключването на Белфасткото споразумение през 1998 г.

Споразумението сложи край на десетилетия насилие между ирландските републиканци, британските лоялисти и въоръжените сили на Обединеното кралство. При конфликта загинаха повече от 3000 души. Но юнионистите се оплакват, че новите проверки означават нова граница в Ирландско море между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания.