Среднощни преговори между Европейския съюз и Великобритания за разрешаване на спор относно граничните проверки в Северна Ирландия приключиха без пробив, съобщиха официални лица, цитирани от "Франс прес".

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и британският министър за Брекзит Дейвид Фрост се срещнаха късно в четвъртък в Брюксел, след като вълна от безредици породи опасения, че последиците от Брекзит дестабилизират британската провинция.

ФАЦ: Брекзит може да разпали отново конфликта в Северна Ирландия

ФАЦ: Брекзит може да разпали отново конфликта в Северна Ирландия

Опасността от ескалация расте...

Европейският съюз също така обвини Великобритания в нарушаване на Брекзит споразумението за развода чрез едностранно отлагане на граничните проверки в Северна Ирландия до октомври и заведе дело срещу Лондон миналия месец по въпроса.

Това правно действие ще продължи "докато е необходимо", се казва в изявлението на ЕС след преговорите.

В преговорите Шефчович е настоял "решенията да могат да бъдат намирани само чрез съвместни действия и чрез съвместни органи", се уточнява в изявлението на ЕС.

Полицаи са ранени при безредиците в Северна Ирландия

Полицаи са ранени при безредиците в Северна Ирландия

Пострадали са нови 14 служители на реда

Британската страна заяви, че неотдавнашните технически преговори между Брюксел и Лондон "са започнали да изясняват нерешените проблеми и беше установен положителен импулс".

"Редица трудни въпроси обаче останаха и беше важно да продължим да ги обсъждаме", се добавя в изявлението на Обединеното кралство.

Великобритания се съгласи да "засили" преговорите, а двете страни заявиха, че ще се ангажират с фирмите и гражданското общество в Северна Ирландия, за да се опитат да обезвредят каквито и да е по-нататъшни последствия от Брекзит.

Лоялистите в Северна Ирландия поискаха промени в Брекзит и мир

Лоялистите в Северна Ирландия поискаха промени в Брекзит и мир

След седмица на протести и насилия

Преговорите са съсредоточени върху специален протокол за споразумението за Брекзит развода, предназначен да предотврати появата на "твърда граница" между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която е член на ЕС.

Специалният режим прехвърля митническите и регулаторните проверки към северноирландските пристанища на стоки, пристигащи от континентална Великобритания, което е много спорен ход за общности в Северна Ирландия, лоялни на Лондон.

Лондон и Брюксел трябва да поемат отговорност за размириците в Северна Ирландия

Лондон и Брюксел трябва да поемат отговорност за размириците в Северна Ирландия

Ако не се споразумеят, рискуват реална ескалация на насилието