Мнозинство от хората както на север, така и на юг от границата прогнозират обединена Ирландия в средносрочен план според допитване на Би Би Си.

Около 54 процента в Ирландия и 51 процента в Северна Ирландия смятат, че провинцията няма да бъде част от Обединеното кралство след 25 години, става ясно от проучването.

Около 2 845 души са били анкетирани в Северна Ирландия в началото на април, а близо 1 100 души - в Ирландия.

ЕС и Великобритания без пробив в спора за Северна Ирландия

ЕС и Великобритания без пробив в спора за Северна Ирландия

А там напрежението нараства

Анкетираните са се съгласили, че промяната няма да настъпи през следващите 10 години, което като цяло съвпада с констатациите от друго допитване, публикувано днес в Ирландия.

Социологическото проучване на RED C, поръчано от лобистката група European Movement Ireland (EMI), е установило, че само 32 процента от хората са съгласни с твърдението, че "ще има обединена Ирландия в ЕС през следващите 10 години".

Земетръсното решение на Великобритания за излизане от Европейския съюз през 2016 г. стимулира дебата за бъдещето на Северна Ирландия, където живеят около 1,9 млн. души.

ФАЦ: Брекзит може да разпали отново конфликта в Северна Ирландия

ФАЦ: Брекзит може да разпали отново конфликта в Северна Ирландия

Опасността от ескалация расте...

Територията е създадена преди 100 години, когато Ирландската република получи независимост от британското управление и оттогава нейният статут се оспорва.

Около 56 процента в Северна Ирландия гласуваха за оставане в ЕС на референдума през 2016 г. и имаше спекулации, че гражданите може да предпочетат да се присъединят към Ирландия и да останат в Общността.

Северна Ирландия беше и мястото на сектантския конфликт между пробританските юнионисти и проирландските националисти - три десетилетия кръвопролития, които до голяма степен приключиха през 1998 г.

Полицаи са ранени при безредиците в Северна Ирландия

Полицаи са ранени при безредиците в Северна Ирландия

Пострадали са нови 14 служители на реда

След като конфликтът избледня, статутът на провинцията беше размит съгласно разпоредбите, които станаха възможни от взаимното членство на Великобритания и Ирландия в ЕС.

Има предположения, че Брекзит е отворил стари рани в дълбоко разделения регион, след като бяха въведени нови гранични проверки, за да се охранява границата на единния пазар и митническия съюз на ЕС.

Междувременно юнионистки политици загубиха историческата си хватка върху властта в региона и има предположения за демографска промяна към националистическите общности.

Лоялистите в Северна Ирландия поискаха промени в Брекзит и мир

Лоялистите в Северна Ирландия поискаха промени в Брекзит и мир

След седмица на протести и насилия

В крайна сметка Споразумението от Разпети петък от 1998 г., което сложи край на конфликта, предвижда, че британският държавен секретар за Северна Ирландия има властта да свика избори за обединение.

В споразумението се казва, че той "ще" организира такива, "ако по всяко време му се струва вероятно, че мнозинството от гласувалите ще изрази желание Северна Ирландия да престане да бъде част от Обединеното кралство и да стане част от обединена Ирландия".

Лондон и Брюксел трябва да поемат отговорност за размириците в Северна Ирландия

Лондон и Брюксел трябва да поемат отговорност за размириците в Северна Ирландия

Ако не се споразумеят, рискуват реална ескалация на насилието