Европейският съюз няма да преразгледа протокола за Ирландия и Северна Ирландия, сключен с Обединеното кралство като част от споразумението за напускане на ЕС (Брекзит), и протестира срещу британски законопроект, който противоречи на документа.

"Нереалистично е да се преразгледа протоколът. Не е намерено работещо алтернативно решение на този деликатен и трудно постигнат баланс. Всяко предоговаряне просто ще доведе до допълнителна правна несигурност за хората и предприятията в Северна Ирландия", заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович.

Великобритания подготвя нов закон за Северноирландския протокол

Великобритания подготвя нов закон за Северноирландския протокол

ЕС заплаши с "всички мерки, с които разполага"

Протоколът е неразделна част от споразумението за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС, тъй като защитава Споразумението от Разпети петък от 1998 г., което донесе мир в Ълстър, според главния говорител на ЕК, отговарящ за контактите с Лондон по въпросите на Брекзит.

Протоколът гарантира, че границата между Ирландия и Северна Ирландия е прозрачна. Той зачита конституционния статут на Северна Ирландия като част от Обединеното кралство, от една страна, и защитава целостта на единния пазар на ЕС митническата граница минава по Ирландско море.

По-специално, протоколът предоставя на стопанските субекти в Северна Ирландия достъп до единния пазар на стоки на ЕС. Проектозаконът на правителството на Обединеното кралство застрашава този достъп и свързаните с него възможности.

Вашингтон предупреди остро Лондон да спазва Споразумението за Брекзит

Вашингтон предупреди остро Лондон да спазва Споразумението за Брекзит

САЩ визират Протокола за Северна Ирландия

Шефчович заяви, че реакцията на Брюксел на едностранните действия на Обединеното кралство ще бъде "пропорционална". Като първа стъпка ЕК ще разгледа възможността за възобновяване на съдебните производства срещу правителството на Обединеното кралство, които бяха спрени през март 2021 г. ЕК ще обмисли и стартирането на нови процедури, предназначени да защитят Единния пазар, предприятията в ЕС и здравето и безопасността на неговите граждани.