Конгресът на Съединените щати "не може и няма да подкрепи двустранно споразумение за свободна търговия" с Обединеното кралство, ако то подкопава Протокола за Северна Ирландия след Брекзит, предупреди в четвъртък председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, цитирана от американския вестник "Политико"

Брюксел и Лондон отново се скараха тази седмица, след като британското правителство обеща законодателство, което позволява на министрите да игнорират части от Протокола, ключова част от Споразумението за Брекзит, насочено към запазване на мира в Северна Ирландия.

В изявление в четвъртък Пелоси заяви, че е "дълбоко загрижена, че Обединеното кралство сега се стреми да отхвърли едностранно Протокола за Северна Ирландия".

И тя предупреди, че търговските преговори след Брекзит с Обединеното кралство, които вече са ""практически замразени" при администрацията на Байдън, няма да доведат до нищо, ако Великобритания подкопае Споразумението.

Протоколът за Северна Ирландия ефективно запази Северна Ирландия в единния пазар на ЕС, след като Обединеното кралство напусна блока в опит да се избегне сухопътна "твърда" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Именно свободното движение между Северна Ирландия и Република Ирландия е едно от основните положения в Мирното споразумение за Северна Ирландия, известно като Споразумението от Разпети петък. 

Джонсън се съгласи с протокола през 2019 г., за да позволи на Великобритания да напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз без повторно налагане на контрол на границата между Ирландската република и Северна Ирландия, жизненоважно за мирното споразумение от 1998 г., което сложи край на три десетилетия на насилие .

Сключвайки такава сделка, той на практика се съгласи на митническа граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство. Сега Великобритания казва, че протоколът е неработещ и след месеци на преговори с ЕС не бе постигнато никакво решение.

Но Лондон твърди, че Споразумението за Брекзит налага ненужна бюрокрация на търговците, които пренасят стоки от остров Британия в Северна Ирландия, докато юнионистите в Северна Ирландия отказват да се присъединят към правителството, освен ако Протоколът не бъде предоговорен.

Същевремнно Пелоси предупреди: "Както казах в разговорите си с министър-председателя, външния министър и членовете на Камарата на общините, ако Обединеното кралство реши да подкопае Споразумението от Разпети петък, Конгресът не може и няма да подкрепи двустранно споразумение за свободна търговия с Обединеното кралство".

И добави: "Уважавайки волята на британския народ и Брекзит, настоявам за конструктивни, съвместни и добросъвестни преговори за прилагане на споразумението, което поддържа мира. Децата на Северна Ирландия, които никога не са познавали кървавия конфликт и не искат да се върнат назад, заслужават бъдеще без насилие, където всички могат да достигнат своята реализация."

Въпреки че някога се е смятало за ключова полза от Брекзит, Обединеното кралство до голяма степен е изоставило надеждите за бързо двустранно споразумение за свободна търговия със САЩ под администрацията на Байдън.

ЕС не се отказва от диалог с Лондон, но при зачитане на протокола за Северна Ирландия

ЕС не се отказва от диалог с Лондон, но при зачитане на протокола за Северна Ирландия

Заплахите за едностранни действи са безполезни, смята ирландският външен министър