Съветът на ЕС на равнище посланици обсъжда въвеждането на санкции срещу Сирия заради бруталното смазване на опозицията в страната, предаде ИТАР-ТАСС.

Дипломатите ще обсъждат дали да бъдат отнети европейските визи на представителите на сирийското ръководство. Освен това ЕС може да замрази банковите авоари на сирийските чиновници, които ще бъдат вписани в „черен списък". Финансовата помощ на Европа за Сирия също може да бъде спряна.

За влизане на санкциите в сила, те трябва да бъдат одобрени от представителите на ЕС на ниво министри.

Проучваме всички възможности", коментира Майкъл Ман от Еврокомисията. По думите му ЕС счита за неприемливо насилието в Сирия и съюзът е решен да действа „максимално бързо". Сред страните, които най-силно подкрепят санкциите за Дамаск са Франция, Германия, Италия, Белгия и Великобритания.

Междувременно Русия призова да не се политизира работата на Съвета по правата на човека към ООН. Той ще обсъжда утре положението в Сирия по инициатива на САЩ и Европейските страни. Очаква се съветът да излезе с резолюция.

От външното министерство в Москва посочиха, че насилието в арабската страна не е резултат само от действията на силите за сигурност и демонстрантите също проявяват жестокост. Според руското дипломатическо ведомство властите в Дамаск правят всичко възможно, за да опазят живота на мирното население и резолюцията трябва да призовава за прекратяване на насилието и от двете страни.

Докато Европа обмисля следващите си ходове по отношение на Сирия, в страната кръвопролитията на спират. АП съобщи, че танкове за навлезли в ключовия град Латакия, силите за сигурност за пореден ден са разгонили митинг в Дараа с бойни патрони, а властите в съседен Ливан съобщиха, че стотици хора са напуснали района на граничния сирийски град Талкалах.

Жертвите на конфликта вече са над 450, като сред тях има и 68 войници.

Междувременно над 200 членове на управляващата партия „Баас" минаха в опозиция. По данни на местни правозащитници, повечето от тях са активисти от ниско ниво. Президентът Асад твърди, че протестите не са резултат от исканията на хората за повече права и свободи, а са причинени от „западна конспирация".

Той прекрати извънредното положение в страната, но силите за сигурност не прекратиха бруталностите срещу демонстранти, след като опозицията отказа да напусне улиците.

Всички западни медии са сериозно затруднени в отразяването на случващото се в страната, а „ал-Джазира" изтегли кореспондентите си от съображения за сигурност. Информацията от очевидци трудно може да бъде проверена, но въпреки това тя доведе до сериозни реакции в международната общественост.

Международната агенция за атомна енергетика се включи в натиска срещу Дамаск и за пръв път призна официално, че през 2007г. израелски самолети са унищожили сирийски ядрен реактор, който е бил част от военна атомна програма. Предположения за това имаше още веднага след въздушния удар, но никоя от замесените страни не признаваше каква е била функцията на поразения обект.

Напрежението между Сирия и останалия свят роди и един куриоз. БиБиСи съобщи, че поканата на сирийския посланик за сватбата на британския принц е била отменена. Новината, че Сами Хиями ще присъства на церемонията разбуни духовете на острова и организаторите решиха да го извадят от списъка с гостите.

Дипломатът коментира, че се чувства „леко унижен" от факта, че е получил покана, а после му е било казано, че не може да присъства. Въпреки това, той пожела всичко най-хубаво на младоженците.