Съветът на министрите на ЕС одобри днес нови санкции срещу Сирия, където вече месеци наред продължават протестите срещу режима на президента Башар Асад, предаде РИА Новости.

Новият седми поред пакет от санкции включва забрана за инвестиране в нефтения сектор на Сирия, предоставяне на банкови кредити, покупка и разширяване на дела на участие в сирийските компании, както и създаване на съвместни предприятия. Въвежда се също забрана на внасяне на налични евро в Сирия.

Европейският съюз разшири още с двама души списък на сирийските чиновници, на които е забранено да влизат в Европа и чиито активи са замразени. В черния списък са прибавени и шест сирийски организации. Очаква се санкциите да влязат в сила от събота.

Във връзка с приетото решение за санкции шефката на европейската дипломация Катрин Аштън заяви, че допълнителните мерки са предизвикани от това, че властите в Сирия не са се съобразили с призивите да прекратят насилието против демонстрантите, да освободят задържаните участници в протестите и да обезпечат широк национален диалог.

„Ограничителните мерки на ЕС са насочени към оказване на максимално давление върху сирийския режим и към минимум негативно въздействие върху сирийското население. Това се прави по пътя на точково въздействие върху личността и компаниите, които поддържат режима.

Антиправителствените протести в Сирия започнаха в средата на март. По данни на ООН броят на жертвите е над 2 700 души. Сирийските власти от своя страна говорят за 1400 жертви. Опозицията първоначално искаше политически реформи и нова конституция, но след това радикализира исканията си като призовава за оставка на президента Башар Асад.