Европейската комисия ще оповести програма, съгласно която Европейският съюз ще приема повече бежанци от конфликтните райони на света. Това съобщи БиБиСи, като се позова на източник от комисията.

Целта на програмата е да се ограничи незаконната имиграция на чужденци, предимно от Африка и да се стимулира тяхното установяване в страните от съюза по законен път.

БиБиСи допълва, че голяма част от бежанците именно от Африка излагат живота си на риск, като се опитват да влязат в съюза, разчитайки предимно на канали за трафик на хора.

Едва 7% от всички бежанци, напуснали родните си места и установили се в други държави по света, са приети в страни от Европейския съюз.

Данните са за изминалата 2008-ма година. Тогава в ЕС са се установили по-малко от 6 000 души. За сравнение, отново само в рамките на година, в САЩ нов дом са намерили 60 000 чужденци, уточнява БиБиСи.

Медията допълва, че една от страните от съюза, която скоро отвори границите си за бежанци от конфликтни райони на света е Белгия.

Днес там пристигнаха 36 граждани на Сирия и Йордания. Очаква се през следващия месец в страната да се установят още 11 бежанци. Измежду тях е и 16-годишно момиче от Ирак, което е работило като преводач на американските военни там.