Европейският съюз планира да отвърне на удара на американския президент Доналд Тръмп, след като неговата администрация се стреми да отслаби ангажиментите към свободната търговия сред групата на 20-те водещи икономики от Г-20.

От проектодокумент, до който са се добрали от "Политико", става ясно, че ЕС е готов да повтори решимостта си за "избягване на всякакви форми на протекционизъм" по време на срещата на финансовите министри от Г-20 във Вашингтон на 20 април.

Новата американска администрация през миналия месец взриви дългогодишната опозиция на Г-20 да се увеличават търговските бариери. В комюникето, което публикуваха от Г-20 в средата на март след срещата в германския град Баден-Баден, САЩ успяха да зачеркнат обичайния ангажимент на 20-те страни "да се съпротивляват на всички видове протекционизъм".

В проектодокумента на ЕС за следващата среща на Г-20 Брюксел ще се стреми да възстанови посланието. Проектът дава сигнал за готовността на ЕС да отвърне срещу все по-изолационистката позиция на администрацията на Тръмп, заплашваща всичко от Парижкото споразумение за климата, НАТО и глобалните банкови стандарти, известни като Базел III

"Необходимо е предотвратяване на ограничаването на финансовото регулиране", се посочва в проектодоклада на ЕС, докато "ние продължаваме категорично да подкрепяме работата на Г-20 по отношение на финансирането на зелени инициативи, за да разберем по-добре финансовите възможности и рискове, свързани с факторите на околната среда".

Горните намерения са вписани само в проектодукумент и не гарантират крайния резултат на заключителното комюнике на Г-20 по-късно този месец.