Европейският съюз обмисля над 1 милиард евро помощ за Тунис, за да подпомогне развитието на разрушената си икономика, спасяването на държавните финанси и справянето с миграционната криза. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

Урсула фон дер Лайен посочи, че 900 милиона евро макрофинансова помощ, плюс незабавни 150 милиона евро бюджетна подкрепа могат да бъдат готови веднага щом бъде намерено необходимото споразумение. Тя добави, че ЕС също ще предостави тази година на Тунис 100 милиона евро за управление на границите и борба с контрабандата.

ЕС, подобно на други големи дарители на Тунис, досега обуславя подкрепата си за страната да финализира програма за заеми с Международния валутен фонд, но президентът Каис Сайед отхвърли ключови реформи, изисквани от този план.

По думите му съкращенията на субсидиите и преструктурирането на държавните компании, които собственото му правителство предложи на МВФ, за да увери кредиторите, че ще бъдат изплатени, рискуват да предизвикат социална експлозия. Всяко ново споразумение, основано на различни предложени реформи, може да отнеме още месеци за преговори.

Фон дер Лайен беше придружена от холандския премиер Марк Рюте и италианския премиер Джорджия Мелони, чиято страна е основната точка за пристигане на мигранти, пресичащи Средиземно море от Тунис.

Мелони, която също посети Тунис миналата седмица, настоя МВФ да облекчи условията за заема. Тя подчерта, че ЕС и Тунис вече са подписали съвместна декларация, която тя приветства като важна стъпка "към създаването на истинско партньорство.

Фон дер Лайен изложи серия от по-дългосрочни европейски усилия за подпомагане на икономиката на Тунис, включително текущи проекти за цифрова кабелна връзка към Европа на стойност 150 милиона евро и проект за износ на възобновяема енергия за 300 милиона евро.

Най-малко 20 мигранти са в неизвестност след потъване на лодка край Тунис

Най-малко 20 мигранти са в неизвестност след потъване на лодка край Тунис

Инцидентът е станал край град Сфакс