Германия и Дания поискаха от Полша да се придържа към върховенството на закона, след като министрите на ЕС се събраха в Брюксел, за да анализират полската съдебна реформа, която блокира демокрацията според ЕС, съобщава "Ройтерс".

Полша, която е най-голямата от бившите комунистически страни в ЕС, е обвинена, че подчинява съдилищата си на по-голям държавен контрол, откакто партия "Право и справедливост" спечели властта в края на 2015 г.

ЕС заплашва да накаже Полша, включително и с прекратяване на правото им на глас в съюза, ако не възстанови баланса. "Всеки знае какво е заложено тук, много важно е да се придържаме към общите правила и това да важи и за Полша", коментира министърът на външните работи на Дания Андерс Самюелсен.

ЕП призова за отнемане правото на глас на Полша

ЕП призова за отнемане правото на глас на Полша

422 срещу 147 евродепутати одобриха резолюция

След двугодишен спор между Варшава и по-либералните, западни държави от ЕС, новият полски премиер Матеуш Моравецки възобнови диалога с европейската изпълнителна комисия по въпроса.

Германският министър за ЕС Майкъл Рот коментира, че Полша, която рискува да загуби милиарди евро, като непряка последица от спора, не трябва да си играе с времето.

"Обсъждането на разговори не е достатъчно и се надявам, че днес ... ще се даде ясен сигнал, че членовете на ЕС подкрепят Европейската комисия по този съществен въпрос", допълва той.

Юнкер видя "добър шанс" за помиряване на Брюксел с Полша

Юнкер видя "добър шанс" за помиряване на Брюксел с Полша

Разговарял "надълго и нашироко" с полския премиер

Комисията е дала ултиматум до вторник, Полша да възстанови върховенството на закона или рискува въвеждане на механизма по член 7. Варшава трябва до края на деня да излезе с официален отговор.

Санкцията с отнемането правото на глас на Полша е възможно и да не се случи, тъй като съюзникът на Варшава, Унгария и нейният евроскептичен премиер Виктор Орбан, който също се е сблъсквал с ЕС, обещава да блокира санкцията. 

В ЕС липсват твърди инструменти, които да принудят Полша да се съобрази.

Полският президент сравни членството в ЕС с окупация

Полският президент сравни членството в ЕС с окупация

Днес имаме суверенна и независима Полша