Европейската комисия иска Полша да се откаже приемането на законопроект, който ще наказва съдиите за поставяне под въпрос на законността на правителствените реформи и прилагането на правото на ЕС, докато Варшава се консултира с Венецианската комисия и експертите по конституционно право на Съвета на Европа, съобщава "Ройтерс".

Комисията допълва, че преди да пристъпят към проектозакона за съдиите, полските власти трябва да разгледат наличната съдебна практика на Съда на ЕС - сигнализирайки, че съществуващи решения противоречат на планираното полско законодателство.

Управляващите в Полша склонни да се откажат от спорния закон за съдебната система

Управляващите в Полша склонни да се откажат от спорния закон за съдебната система

След протести и разгорещени дебати

Вицепрезидентът на Комисията Вера Йоурова изпрати вчера писмо до президента, парламента и до полския министър-председател "относно законопроекта, внесен в полския парламент, който предизвиква опасения в Комисията", коментира говорителят на Комисията Кристиан Уиганд.

"В писмото си вицепрезидентът Йоурова решително насърчава полските власти да се консултират с Венецианската комисия на Съвета на Европа относно този законопроект и приканва всички държавни органи да не предприемат действия по новия проектозакон, преди да проведат всички необходими консултации с всички заинтересовани страни".

"Ще продължим да следим внимателно ситуацията със сериозни очаквания Полша да отчита изцяло съдебната практика на Съда на ЕС", допълва Уиганд.

Полша може да напусне ЕС, предупреждава Върховният съд на страната

Полша може да напусне ЕС, предупреждава Върховният съд на страната

Полша е основен бенефициент на средства от ЕС за земеделие и инфраструктура