Председателят на парламентарната комисия по външна политика в Европарламента Яцек Сариуш Волски ще бъде на посещение в Белград и ще разговаря със сръбското ръководство.

На срещата ще бъдат предложени два сценария за развитието на отношенията между Сърбия и Европейския съюз. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на полски източници.

Евродепутатът има намерение да постави конкретно въпроса на сръбските ръководители дали ще изберат „изолация в регион, който в перспектива от няколко години ще бъде част от Европа" или „бърза интеграция".

Ако Сърбия избере интеграцията Брюксел е готов да подпише в Белград предварително споразумение, което да позволи безвизово пътуване на сърби в страни от Европейския съюз, използване на финансова помощ от фондовете на Европейския съюз.

При такова развитие на отношението се предвижда до 2-3 години Сърбия да започне преговори за членство в съюза, съобщил Сариуш Волски.

Посещението на Яцек Сариуш Волски ще бъде първата визита на представител на Европейския съюз в Белград след като Косово обяви независимост на 17 февруари. След акта и след като 34 страни последователно признаха новата държава, Белград изтегляше посланиците си от съответните страни и прекъсваше дипломатически отношения.